Підсумки 2023 року у науці: названо найвагоміші відкриття


Спільна та плідна робота науковців з усього світу дозволяють вважати минулий рік напрочуд вдалим у ключових напрямках - медицині, технологіях та навіть у засвоєнні космосу.

Технології

Очевидно, одним з найвагоміших технологічних відкриттів минулого року можна вважати нові горизонти штучного інтелекту. Наприклад, ще у січні 2023 року вчені саме за допомогою ШІ дійшли висновку, що середня температура за Землі у 2044 - 2065 роки може зрости на 1,5 градуса. Свій вплив технології лишають і у медицині - значно пришвидшились темпи досліджень та відкриття нових вакцин і препаратів. Протягом року штучний інтелект “вчився” новим прийомам, ставав корисним у багатьох професіях та знаходиться у режимі постійного вдосконалення. Своє застосування він знаходить навіть у галузі азартних розваг, роблячи слоти Elslots та інших гральних клубів сучасними та персоналізованими.

Нові супутники Юпітера 

Одними з найперших у 2023 році приголомшили астрономи, заявив, що Юпітер має ще 12 нових супутників, а їх загальна кількість тепер зросла до 92. Таким чином, Юпітер став планетою, яка має найбільшу їх кількість у Сонячній системі, обійшовши Сатурн. Супутники було відкрито ще у 2021-2022 роках американським астрономом Скоттом Шепардом, проте на їх вивчення та детальний аналіз знадобився час. Зазначимо, що вже у квітні було запущено автоматичні міжпланетну станцію JUICE, яка дозволить більш докладно вивчити саме планету Юпітер.

Досягнення в медицині

У медицині протягом 2023 року вдалося відповісти на ряд надважливих питань:

Знайдено бактерію, яка харчується вірусами;

Вперше проведена операція по трансплантації цілого ока;

Схвалено перші ліки проти хвороби Альцгеймера;

Повністю розшифрована Y-хромосома людини.

Важливо також відзначити, що саме у 2023 році зафіксований 6 випадок, коли у ВІЛ-інфікованої людини спостерігається ремісія. Ще однією важливою подією року стало відкриття фактично універсальної вакцини від грипу, яку створили вчені Університету Пенсильванії - на етапі досліджень спостерігалося вироблення антитіл до 20 відомих форм грипу.

Історичні відкриття

Науковці з різних країн досягли певних успіхів не лише у дослідженні майбутнього, а минулого. Наприклад, у серпні китайські палеонтологи повідомили, що відшукали фактично новий вид людини, яка жила на Землі ще 300 тис. років тому, про що свідчать відповідні скамʼянілості. Вже за місця у Єгипті звітували про знаходження затонулого храму Афродіти та єгипетського бога Амона біля узбережжя Александрії, а знайдений археологами на території Риму стародавній театр може змінити стале уявлення про падіння Римської Імперії. 

Промо

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!