Поблизу Косова знайшли рідкісні гриби мацутаке


На Івано-Франківщині, поблизу Косова прикарпатець Сергій Козлан знайшов рідкісні гриби мацутаке.

Чоловік стверджує, що ці гриби — унікальна знахідка, оскільки в Україні, окрім Косівщини, вони ніде не ростуть. Принаймні, жодної офіційної інформації щодо них не було. Правда, грибник каже, що колись давно бачив публікацію одного міколога, який писав, що колись мацутаке знаходили в Криму, пише Суспільне.

На Прикарпатті поблизу Косова знайшли рідкісні гриби мацутаке

"Гриб мацутаке називають ще "сосновий гриб", бо росте поруч із соснами. Він поширений в Японії. Там його вважають одним з найдорожчих грибів у світі", - розповідає Сергій Козлан.

Чоловік каже, що цей гриб схожий на карпатський корбан, проте ростуть вони в різні періоди, в різних лісах. Запах і смак мацутаке і корбана відрізняється, і на вигляд є також певні розбіжності.

Косівські мацутаке — це європейський вид гриба, — вважає Сергій Козлан.

"У Швеції під час дослідження виявили, що між європейським і японським видом мацутаке розбіжностей немає. В Україні невідомо, чи цей гриб хтось досліджував", - ділиться чоловік.

Сергій Козлан вже впродовж десяти років час від часу знаходить мацутаке: "В цьому році дуже клімат підходить. Після сильних дощів, коли наступає різка спека, то вони з'являються. Ростуть лише в одному місці. Оскільки гриби ніхто не досліджував, то важко стверджувати, чи це європейський чи японський вид. Але це однозначно мацутакі".

Японці цей гриб обожнюють, каже чоловік. Мацутаке має дещо смоляний насичений запах з відтінком кориці.

Приготована страва з цих грибів Сергія не вразила: "Можливо, я не вмію готувати за японськими рецептами, я їх і не маю. Можливо, в Японії по-іншому готують, а може й інший смак, бо він росте під червоними японськими соснами, а в нас росте під смерекою".

На Прикарпатті поблизу Косова знайшли рідкісні гриби мацутаке

На грибовиську, де чоловік знайшов мацутаке, біля веймутових сосен росте і інший рідкісний гриб — білий маслюк.

"Досить гарно адаптувалися до нашої природи: наші маслюки коричневі, а ці — білосніжні", - розповів Сергій Козлан.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!