Податківці направили понад тисячу вимог на стягнення 87,5 мільйонів заборгованості з ЄСВ


Такі цифри озвучила під час брифінгу заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ганна Захаріїв.

Вона наголосила, що робота над зменшенням та упередженням боргу зі сплати єдиного внеску є сьогодні вкрай важливою та підкреслила, що належна сплата роботодавцями та підприємцями єдиного внеску гарантує громадянам право на соціальний захист, інформує ДПС в Івано-Франківській області.

“Cлід пам’ятати, що саме ЄСВ формує дохідну частину Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування, які забезпечують своєчасну виплату пенсій, матеріальних допомог, інших виплат. Саме сума сплаченого соціального внеску буде враховуватися громадянам при виході на пенсію та впливатиме на їх страховий стаж. Тому найманий працівник повинен бути найбільш зацікавленою стороною у недопущенні боргів зі сплати ЄСВ його роботодавцем, та пам’ятати, що він має право вимагати від працедавця інформацію про сплату останнім за нього соціального внеску, ” – наголосила Ганна Захарів.

Посадовець також нагадала платникам, що заборгованість з єдиного внеску не має терміну давності, тож борг в будь-якому випадку доведеться погасити, а ще сплатити штрафні санкції та пеню. Відповідно платникам, які допустили виникнення заборгованості з ЄСВ, податковою службою надсилається вимога щодо необхідності її сплати. Якщо платник не закриє борг протягом 10 днів після її отримання, то така вимога буде надіслана до Казначейства чи державної виконавчої служби, яка й відкриває виконавчі провадження та, відповідно, може накладати арешт на майно і рахунки платника.

Станом на сьогодні заборгованість зі сплати єдиного внеску в цілому по області складає 243 мільйони гривень. Найбільші суми заборгували платники Івано-Франківської, Тлумацької та Коломийської територіальних громад.

Разом з тим, підкреслила заступник начальника ГУ ДПС, держава з розумінням ставиться до складних умов, в яких зараз перебуває бізнес, зумовлених зокрема й карантинними обмеженнями, а тому для полегшення здійснення підприємницької діяльності запроваджено ряд пільг. Зокрема, підприємці-“спрощенці”, що перебувають на 1 групі, звільнені від сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску з 1 грудня 2020 року до 31 травня 2021 року.

Окрім того, підприємцям, які не провадили діяльності протягом останніх трьох років та, відповідно, не отримували доходів, але накопичили заборгованість зі сплати єдиного внеску, Законом України №1072 передбачено списання такої недоїмки. Для цього їм до податкової служби потрібно було подали відповідну заяву до 1 березня цього року. Наразі, за словами Ганни Захаріїв, за поданими заявами уже прийнято 1103 рішення про списання боргу з ЄСВ на загальну суму 22,6 мільйонів гривень, робота триває.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!