Подивіться, до чого призвела селекція породистих собак за 100 років


Століття селекційних «поліпшень» чистих порід перетворило колись здорових собак в деформованих тварин.

Існує думка, що чистокровні виведені собаки мають особливі якості й в цілому виглядають красивіше. Але недавно в інтернеті з'явилися фотографії з книги 1915 року — В.Є. Масон «Породи всіх націй» (Breeds Of All Nations by W. E. Mason), — де наочно показано, як за останнє сторіччя змінився вигляд всім нам відомих порід собак, пише Clicom.com.ua

Ясно видно, як вікова селекційна робота по «поліпшенню» порід згубно відбилася на зовнішньому вигляді й здоров'ї породистих собак.

#1 Бультер’єрПодивіться до чого призвела селекція породистих собак за 100 років - 1

Бультер'єр був красивою спортивною собакою. Без потворної морди й відвислого живота.

Нова форма черепа призвела до появи проблем із зубами й глухоти, що прогресує. Крім того, у собаки вроджений вивих ліктя і часті сонячні опіки.

#2 Басет-гаундПодивіться до чого призвела селекція породистих собак за 100 років - 2

Проведене порівняння показує, що басет-гаунд став набагато нижче, а його вуха сильно подовжилися в порівнянні з собакою на фотографії столітньої давності.

Від зменшення задніх ніг собака отримала ще більші проблеми з хребтом і дисплазію тазостегнового суглоба. Через це тварина швидко набирає вагу, що тільки посилює його хвороби.

Постійні проблеми з очима — від глаукоми до ектропії («вишневе око»). Можливо, великі вуха й виглядають мило, але собаці з ними дуже незручно.

#3 БоксерПодивіться до чого призвела селекція породистих собак за 100 років - 3

Сучасний боксер тепер має ще більше проблем з перегрівом через те, що морда стала ще коротшою і більш піднятою, ніж раніше. Вкорочення морди призводить до проблем із зубами й слухом.

Безліч цуценят народжуються глухими на одне або обидва вуха. Часто буває ентропіон (заворот повіка). Є ще кілька розладів, пов'язаних зі збереженням їх зовнішнього вигляду, — аортальний стеноз і аритмогенна кардіоміопатія правого шлуночка, гіпотиреоз і здуття живота.

#4 Англійський бульдогПодивіться до чого призвела селекція породистих собак за 100 років - 4

Англійський бульдог — зірка страхувальних рекламних постерів часів Черчіля — перетворився на справжнього монстра завдяки селекції. Сьогодні це одна з найхворобливіших собак.

Фактично немає такого поняття, як здоровий бульдог: дисплазія тазостегнового суглоба, вроджений вивих ліктя, гіпоплазія трахеї, дерматит шкірних складок, брахицефальной синдром, ентропіон... Підтримка породи унеможливила пологи без медичного втручання.

Середня тривалість життя — всього 6,25 років.

#5 Німецька вівчаркаПодивіться до чого призвела селекція породистих собак за 100 років - 5

Навіть німецька вівчарка, яка часто була еталоном «справжньої» собаки, деградує. У книзі «Породи всіх націй» описується стандарт 25-30 кг.

Сьогодні це собака, що сильно поважчала. Звідси відразу проблеми з хребтом і задніми лапами. Дисплазія ліктьового і тазостегнового суглоба, захворювання міжхребцевих дисків, кульгавість. А також цукровий діабет, катаракта і всілякі пухлини.

Колись собаки цієї породи були здатні долати бар'єри висотою 2,6 метра, але тепер їх круп опущений, собака стала незграбною, а груди стирчать колесом — відповідно, німецька вівчарка вже не має таких фізичних показників.

#6 МопсПодивіться до чого призвела селекція породистих собак за 100 років - 6

Мопси отримали в подарунок від людини хвіст, який в два рази сильніше закручений, ніж раніше, що, за словами Мускулуса, може призвести до паралічу.

Укорочена морда й складчаста шкіра часто призводять до перегріву. Мопси, як і всі брахіцефали (собаки з короткою мордою), мають величезні проблеми з диханням і схильні до респіраторних захворювань. Укорочена морда завжди призводить до проблем із зубами і інфекцій шкірної складки на морді.

Для них характерне ожиріння. Енцефаліт мопсів є генетичним захворюванням. Симптоми цієї хвороби — судоми, втрата орієнтації, сліпота, кома і смерть. Разом з тим, мопси можуть страждати від епілепсії, що ніяк не пов'язане з енцефалітом.

#7 СенбернарПодивіться до чого призвела селекція породистих собак за 100 років - 7

Найсильнішим змінам піддалися сенбернари: колись збита, атлетична порода тепер має безліч проблем з перегрівом і більше схильна до різних захворювань.

Сенбернар сильно додав у вазі. Ті ж дисплазія ліктьового і тазостегнового суглоба, вивих колінної чашечки, здуття живота. Часто буває вроджена глухота й епілепсія.

Крім того, селекціонери сильно наростили йому шкіру. Через це собаки швидко перегріваються. Також часто присутні катаракта, «вишневе око», виворіт і заворот повіка.

#8 ТаксаПодивіться до чого призвела селекція породистих собак за 100 років - 8

Фотографії такси показують, як сильно порушені пропорції ніг і тіла тварини в порівнянні з минулим, що означає більший ризик і схильність до захворювань міжхребцевих дисків.

У такси зменшилися задні ноги, що відразу дає проблеми з ногами й хребтом. Такси стали набагато швидше набирати зайву вагу. Проблеми з міжхребцевими дисками можуть зробити з собаки каліку.