Політолог Тарас Случик: Прем‘єр та Президент «зґвалтували» український парламентаризм


Франківський політолог Тарас Случик переконаний, що Прем‘єр та Президент "переламали Раду через коліно", а депутати не знали за що вони голосують.

Про це він заявив у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» про нічне прийняття головного документу країни на наступний рік.

«Найгірше в цьому бюджеті те, що більшість нардепів не знали за що вони голосують. Правки та пропозиції суперечили одні одним. Замість того, щоб ще декілька днів з ним попрацювати і вийти на якісний текст та реальні, а не придумані показники, прем‘єр та Президент "переламали Раду через коліно". Парламентаризм та демократія це перш за все скрупульозне дотримання процедур, а нардепи та Банкова це все знівелювали», - пояснює політолог.

На його думку, найбільшим мінусом Бюджету-2015 є те, що спочатку було потрібно провести справжню бюджетну децентралізацію та зробити податкову базу для наповнення місцевих бюджетів. І вже потім ухвалювати бюджет за новими правилами. Натомість, Арсеній Яценюк прикрившись словом "децентралізації" навпаки ще більше централізував фінанси.

«Нічого страшного не було б якби країна пожила місяць на 1/12.Але є два позитиви цього бюджети це обкладання податків олігархів та зменшення ЄСВ. А от податок на нерухомість абсолютно правильна ідея, проте механізм його розрахунку в Україні дуже дивний», - каже Случик.

У підсумку політолог переконаний, що Президент та Прем‘єр разом із частиною парламентарів «зґвалтували» вночі український парламентаризм заради міфічного бюджету, текст та зміст якого ніхто не бачив.

«А назвали цей процес "децентралізацією бюджету" що означає на практиці концентрацію влади в Києві», - резюмував політ експерт.