Понад 220 прикарпатців «докупили» страховий стаж для призначення пенсії


Як інформують в головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, на Прикарпатті, впродовж 2020 року, можливістю «докупити» страховий стаж для призначення пенсії скористалась 221 особа. З них, 186 громадян заключили договори про одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за попередні періоди та 35 платників – про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Про це повідомляє Івано-Франківська облдержадміністрація, пише Бліц-Інфо.

З метою збільшення страхового стажу для громадян передбачена можливість:

- одноразової сплати єдиного соціального внеску за укладеним договором у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за попередні періоди, в яких такий громадянин не підлягав загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року до 31 грудня 2010 року). При цьому, сума єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. Так, у 2020 році така сума становить 2200 гривень за місяць;

- сплати єдиного внеску, на період не менше одного року, за укладеним договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. В цьому випадку, сума єдиного внеску, яка підлягає щомісячній сплаті не може бути менш як 1100 гривень.

Нагадаємо, перелік документів, необхідних для укладення даних договорів зазначено в Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449.

Зокрема, громадяни, які виявили бажання брати участь у системі добровільного страхування, подають до органів ДФС за місцем проживання заяву за формою згідно з додатком 3 до Інструкції №449, копію трудової книжки (за наявності), виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5) та копію документа, що посвідчує особу. Члени особистого селянського господарства надають також документ, що підтверджує їх членство в такому господарстві.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!