Понад 4,5 млн. грн. плати за ліцензії отримав бюджет від прикарпатських платників


Їх сплатили до місцевих бюджетів суб'єкти господарювання, які здійснюють роздрібну та оптову торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Про це повідомили у відділі контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС в Івано-Франківській області. 

З початку року платникам видано 1745 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. При цьому анульовано 231 ліцензію, в тому числі за фактом продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років – 2 ліцензії. 

Нагадуємо, з 1 липня 2015 року підлягає ліцензуванню діяльність з виробництва, імпорту, експорту, оптової та/або роздрібної торгівлі пивом на загальних підставах, передбачених для алкогольних напоїв. 

При цьому Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» та іншими нормативними актами не передбачено отримання окремої ліцензії на виробництво, імпорт, експорт, оптову або роздрібну торгівлю пивом за наявності у суб'єкта господарювання ліцензії на виробництво, імпорт, експорт, оптову або роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

Абзацом 7 ст. 1 Закону (у редакції, чинній з 01.07.2015) дано визначення алкогольним напоям як продуктам, отриманим шляхом спиртового бродіння цукромістких матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5% об'ємних одиниць, які зазначені, зокрема, в товарної позиції 2203 згідно з УКТ ЗЕД.

Законом України від 12 серпня 2014 № 1638-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо посилення контролю за обігом підакцизних товарів та уточнення окремих податкових норм" посилено відповідальність за порушення у сфері обігу підакцизних товарів. Зокрема, за продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів без наявності ліцензій передбачено штраф у розмірі 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 гривень.

Прес-служба Головного управління ДФС в Івано-Франківській області