Понад 4 мільйони гривень на благоустрій Тлумацького озера виділяли незаконно?


Роботи з поліпшенням технічного стану благоустрою ставка в м. Тлумач не пройшов експертизу ДП «Укрдержбудекспертиза». Натомість облрадою і районною радою було виділено 4, 2 млн гривень на фінансування цього об’єкту зі зміненою юридичною назвою. Окрім того, благоустрій Тлумацького озера не був запланований у Програмі охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області на 5 років (до 2015 року). Хоча закон забороняє фінансування об’єктів поза програмою.

Про це сьогодні під час конференції, присвяченій корупції в екології заявив експерт-еколог Володимир Красноштанов та активісти Ольга Галабала і Михайло Якимчук. На підтвердження своїх слів вони озвучили шість рішень з виділення «екологічних» коштів, що містять ознаки корупції. Зокрема, на благоустрій Тлумацького озера у 2015 році було виділено 950 000, 14 з екологічного податку на погашення кредиторської заборгованості, Хоча у 2014 році вже було виділено понад 4 млн. Тож, на думку активістів, сума витрат у кілька разів завищена, озеро досі не очищене, а кошти виділялись всупереч висновку природоохоронної експертизи.

«Озеро просто спустили, рибні запаси чотири дні не охороняли, розбирав рибу хто хотів, потім частину риби перенесли. А коли про це довідалась рибінспекція,  то звернулась до прокуратури. Тим не менш, історія не мала ніякого продовження. Прокуратура фактично промовчала, і роботи на озері продовжили далі. Взагалі незрозуміло, яке відношення до екології має технічний стан озера. Що хіба технічний стан загрожував рибним запасам? Ні, цього не було. Думаю, просто вирішили відмити гроші, причому велику суму. І там дуже цікаво, що в рішеннях змінювалась сума. Першочергово та робота мала коштувати 2, 5 млн. гривень. Зараз ми вже дійшли майже до шести мільйонів. Як кажуть, апетити ростуть під час їди», - резюмував еколог.

За словами Красноштанова, благоустрій тлумацького озера взагалі не був запланований у Програмі охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області на 5 років.

«Тобто, вже фінансування цього об’єкту було незаконним. Бо в обласній програмі цього об’єкту немає. Я перевірив буквально три дні тому. А це означає, що той, хто приймав рішення про передачу сесії облради на затвердження цього питання не мав права цього робити. Можна брати тільки об’єкт з програми. Можна брати тільки об’єкт з програми. Тобто, так вирішила депутатська комісія з питань екології. Раніше це вирішувало управління екології, зараз це департамент. І він має одну-єдину функцію – дивиться відповідність цих матеріалів до Постанови Кабміну. Ніякої критики він не робить, просто передає всі матеріали у депутатську комісію. І тут все залежить від депутатів. Тобто, об’єкт пішов мимо програми, значить хтось з депутатів пролобіював виділення грошей на цей об’єкт – треба говорити відверто. Причому зробили це нагло. Вони знають, що це порушення закону, але тим не менш його порушують.  Загалом у цій програмі було заплановано витрати на екологію 4 мільярди гривень, але вона не була виконана. Тепер дуже важливо, перед тим як розробити нову, подивитись виконання старої, зробити висновки і тоді вже розробляти нову»,  - зауважує еколог з 40-річним стажем Володимир Красноштанов.

Як відомо, постійну комісію обласної ради з питань екології раціонального природокористування, рекреації та розвитку туризму очолює депутат облради Андрій Троценко. Наразі кореспонденту Бліц-Інфо не вдалось з'ясувати у пана Троценка, як питання про виділення коштів на тлумацьке озеро пройшло очолювану ним комісію та потрапило на голосування до обласних обранців.

Нагадаємо, нещодавно Андрій Троценко став головою Надвірнянської районної організації Політичної партії «Народний фронт».

Варто зауважити, що згідно даних Наших Грошей з посиланням на "Вісник державних закупівель" у вересні минулого року на благоустрій тлумацького озера вже було підписано угод на 6,20 млн грн. 

До теми: Покращити благоустрій прикарпатського ставка за 6 млн грн не вдалось. Потрібен ще майже мільйон?