Порахувати пасажирів: Задача підвищеної складності


Громадський транспорт – одна з тих проблем, яка постійна завдає клопотів як городянам галицьких міст, так і владі. Загосподарювати цю сферу як слід ніяк не вдається і одна з причин – фактична відсутність можливості вести облік пасажирів.

За словами приватних перевізників, бізнес їхній мало що не збитковий і вони постійно пнуться збільшувати плату за проїзд. Громада і влада опираються, тож вартість користування маршрутками періодично зростає, але так, що незадоволені всі – пасажирам задорого, а перевізникам замало. Словом, багато років поспіль йде мова про запровадження електронного квитка: тут тобі і облік і відсутність контакту водія з готівкою. Найдовше з ідеєю носяться у Львові, однак першими до діла перейшли у Тернополі. Франківськ наразі у хвості, пише Збруч

Тернопіль тестує

Ще з осені минулого року в Тернополі у тестовому режимі  працює автоматизована система оплати за проїзд (АСОП). Запровадили її в міських тролейбусах. Наразі валідаторами — пристроями для видачі квитків-чеків — користуються неповних два десятки кондукторів.

За словами керівника комунального підприємства «Тернопільелектротранс» Андрія Мастюха, є надія забезпечити такими пристроями усіх кондукторів до кінця цього року. «Через валідатор підприємство може відслідковувати важливу інформацію, — пояснює Андрій Мастюх. — Наприклад, час, коли є «пікові» навантаження на тролейбусах, на яких зупинках. А пасажир через цей валідатор отримує квиток за проїзд, де вказано номер маршруту, номер тролейбусу, час та дату здійснення поїздки».

У підприємстві кажуть – кожен перевізник отримує за перевезення пільговиків субвенцію, нараховану за середнім коефіцієнтом. Добре, коли на пасажирів пільгових категорій цих коштів вистачає. В гіршому випадку КП мусить витрачати власні кошти. Коли АСОП запровадять і вона повноцінно запрацює, тролейбусники точно знатимуть, скільки пільговиків перевозять і скільки коштів для них потрібно.

Пасажири теж мають вигоду від квитка-чека. На ньому вказано номери маршруту, випуску, по якому їде тролейбус та номер самого транспортного засобу, а також час проїзду. Кілька років тому в Тернополі активісти уже піднімали тему обов’язкової видачі квитків, щоправда, у маршрутках після кількох ДТП. Тоді пасажири не могли довести свою правоту як потерпілих, оскільки не мали доказів, зокрема квитків. Останні могли би підтвердити, що саме в цій маршрутці і в цей час їхав пасажир. Автоматизована система оплати за проїзд у тролейбусах показала, що проблему можна розв’язати, зокрема, в комунальному громадському транспорті.

Наразі АСОП використовують у тестовому режимі. Як пояснили в «Тернопільелектротрансі», для повноцінної роботи цієї системи у тролейбусах міста комунальне підприємство очікує на прийняття Верховною Радою України відповідної законодавчої бази.

Коли це станеться, у Тернополі після апробації АСОПу стартує ініціатива з пластиковими проїзними квитками. Їх включать у дію картки тернополянина. В останньому разі на проїзді можна буде навіть економити. Щоправда, тільки жителям міста.

Андрій Мастюх пояснив, що на цьому квитку зможуть зберігати потенційні і наперед проплачені проїзди у тролейбусах. У спеціальних кіосках пасажири зможуть заплатити певну суму, поповнити карту, а потім використовувати її для проїзду в тролейбусі. Щоб реалізувати цей проект, треба дочекатися рішень виконкому Тернопільської міськради та сесії. Переймати досвід тролейбусникам немає в кого, бо Тернопіль перше місто в Україні з електронними квитками. Схема роботи проста - карткою доторкнутись до спеціального пристрою, який видасть квиток. Ці пристрої, як кажуть в «Тернопільелектротрансі», наразі виготовляють в Чехії.

Нині ж автоматизована система оплати за проїзд обходиться звичаними квитками-чеками, а кондуктори продовжують вчитися користуватися валідаторами. У мерії ж чекають на прийняття парламентом законів, які дозволять перетворити проект із пілотного у постійно діючий.

Львів йде шляхом спроб і помилок

У Львові впровадження системи електронної оплати за проїзд стартує з квітня і теж у тестовому режимі. Спершу е-квиток планують запровадити на двох трамвайних маршрутах: №№1 та 9. Але виглядатиме це все зовсім інакше, аніж у Тернополі.

Керівник міського управління міжвідомчої координації Тимофій Александронець, розповів, що до проекту залучать один із комерційних банків та платіжну компанію, а оплата за проїзд здійснюватиметься банківською карткою.

Пан Александронець застеріг, що це не є кінцевий план мерії, а лише перший з пілотних проектів, які допоможуть владі знайти найкращий варіант впровадження електронного квитка. Зокрема, говорять про оплату проїзду за допомогою СМС чи за допомогою мобільного телефона з безконтактним чіпом.

«Ми будемо бачити, які з цих технологій будуть ефективними і саме ці технології будемо впроваджувати на всьому транспорті. Передовсім це будуть комунальні транспортні підприємства» - пояснює Тимофій Александронець.

Водночас  директор з інновацій Львівської міської ради Яніка Мерило розповіла, що після визначення конкретних шляхів подальшої ідеї проекту, міська влада сподівається залучити інвестора до реалізації цього проекту. Одним із таких інвесторів, за її словами, може стати ЄБРР. За її словами, поштовх має дати закон про державно-приватне партнерство, який нещодавно набув чинності і який дозволяє приватним інвесторам реалізовувати масштабні проекти, розраховані на кілька років у співпраці з державною чи місцевою владою.

Поки щодо до цього проекту значно більше запитань. Чиновники кажуть, що передовсім йтиметься про провадження його на комунальному транспорті – КП «Львівелектротранс» та АТП№1. Однак поки не знають, чи вдасться поширити е-квиток на проїзд в автобусних маршрутах, що належать приватним перевізникам. Адже за технологічну новацію доведеться платити. Відтак постає питання, чи подорожчає проїзд загалом і як це сприймуть пасажири, які й сьогодні не вдоволені співвідношенням ціни та сервісу.

Минулого року Львівська міська рада проводила конкурс на вибір найкращої моделі впровадження системи автоматизованої оплати за проїзд у міському транспорті. Участь в конкурсі взяли 11 компаній, а міська влада вибрала дві з них як такі, що найбільше пасують уявленням чиновників щодо реалізації цього проекту. Тоді перемогли ТОВ «АйБіЕй Україна» та «СофтСерв-Муніципальні технології».

Щодо шляхів реалізації проекту, то розглядалися як варіанти концесії, так і створення окремого комунального підприємства за рахунок бюджетних коштів і кредитів.

У травні минулого ж року міська влада оголосила, що ЄБРР погоджується фінансувати цей проект, який було оцінено майже в 10 млн євро. Після цього розмаїті робочі органи поринули в бурхливу діяльність для узгодження технологічних аспектів проекту.

Це була друга спроба вирішити цю проблему, адже напередодні Євро-2012 виконавчі органи міської ради пропонували залучити інвестора з Латвії, однак не отримали згоди від депутатів міської ради. Міський голова Львова Андрій Садовий тоді пропонував залучити компанію «Ригас Карте», з кою місто мало створити спільне підприємство. Е-квиток мав охоплювати всі види транспорту. Пасажири мали б купувати картки, а в транспорті мали встановити так звані валідатори, які знімали б з карток кошти.

Однак депутати не дали згоди на створення такого спільного підприємства, бо виявили фінансові проблеми у латвійського підприємства, а крім того, мали претензії до системи розподілу коштів серед перевізників.

Частина перевізників не була в захваті від такого нововведення, оскільки значна частина ринку перевезень перебувала та й досі перебуває у сірій зоні, без чітких даних про пасажиропотік, а відтак і про грошові потоки. Зведення до одного знаменника передбачало вихід з тіні, а отже – неминуче  збільшення податкового навантаження. Очевидно, що це питання разом із вартістю впровадження технологічних новацій стане одним із наріжних під час переговорів з приватними перевізниками, але поки що усі сторони сприймають їх як віддалену перспективу на тлі щоденних проблем.

Франківський прорив відкладається

Найдалі від електронного квитка наразі Івано-Франківськ. Реалізувати декларації міської влади запровадити новітню систему розрахунків у громадському транспорті вже з 1 січня 2016 року виявилося справою нездоланною. Восени директор департаменту ЖКГ, транспорту та зв'язку Івано-Франківської міської ради Михайло Смушак гонорова заявляв, що Франківськ стане першим в Україні містом де за проїзд у транспорті розраховуватимуться безготівково. Тепер він же ж говорить про старт  проекту з 1 червня. Та і у цій даті немає певності з огляду на те, у якій стадії зараз перебуває процес – тендерні процедури щодо закупівля обладнання не підготовані, хто і скільки готовий за це платити невідомо.

За словами Смушака, встановлення у маршрутках спецобладнання відбуватиметься за співфінансування міської влади і перевізників. 

"У нас уже є домовленість з перевізниками, що до обладнання автобусів валідаторами долучиться місто, адже обладнання одного автобуса такою технікою обійдеться у 20 тисяч гривень", – говорить Смушак.

Про конкретну суму співфінансування з боку міської влади поки що не йдеться. Її визначатимуть депутати міськради.

Загалом транспортна сфера Франківська зазнала суттєвих змін вже з січня цього року - у місті зміниться маршрутна мережа, яка на переконання працівників Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку, повинна розвантажити центр міста від заторів. Пасажири однак лише нарікають – нова схема руху людям не подобається.

Ще одне нововведення – абсолютно безкоштовний проїзд для учнів. З 1 січня безкоштовно маршрутками користуються школярі, які мають при собі учнівське посвідчення, а з 1 лютого кожному учню видадуть по 40 квитків на місяць, щоб вони могли їздити у будні двічі на день.