Порушення податкового законодавства обійшлося підприємству у понад 800 тисяч гривень


В ході перевірки сільськогосподарського підприємства, яке знаходиться на спеціальному режимі оподаткування, податківці встановили факти здійснення зазначеним суб’єктом господарювання операцій з постачальниками без належного документального підтвердження.

Як наслідок, підприємство занизило до сплати в бюджет податок на додану вартість на суму 40,2 тис. грн. та не перерахувало на свій спеціальний рахунок податок на суму 4359,4 тис. грн.

За допущені порушення вимог Податкового кодексу України податківці донарахували до бюджету занижені суми ПДВ, суми податку, що мали бути перераховані на спеціальний рахунок разом з відповідними фінансовими санкціями у розмірі 4608,9 тис.грн.

Платник погодився з визначеними в податковому повідомленні-рішенні сумами, однак, скориставшись можливістю застосування механізму податкового компромісу, сплатив до бюджету лише 819,8 тис.грн. Зокрема, вчинені порушення, допущені після 1 квітня 2014 року, обійшлися платнику у 620,4 тис.грн., а недотримання законодавства до цієї дати – у 199,4 тис.грн.

Нагадаємо, що Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на  додану вартість у разі застосування податкового компромісу», який Верховна Рада України  ухвалила 25 грудня 2014 року, набув чинності 17 січня 2015 року.

Відповідно до закону, податковий компроміс, з урахуванням строків давності, застосовується до правовідносин, що виникли до 1 квітня 2014 року, та поширюється виключно на податкові зобов’язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість незалежно від того, проводилися перевірки контролюючих органів чи ні за такі періоди. При застосуванні процедури податкового компромісу платник має сплатити 5 відс. від суми задекларованих або визначених у податковому повідомленні-рішенні податкових зобов'язань. Інші 95 відс. такої суми вважаються погашеними, а штрафні санкції та пеня не нараховуватимуться. При цьому, суб’єкт господарювання звільняється від фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності за несплачені податки.