Порятунок життя за допомогою трансплантації: як прикарпатцям стати реципієнтами


Лікар трансплантолог Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Богдан Вівчаренко переконаний, що трансплантологія в Україні розвиватиметься, адже держава створює всі необхідні умови для цього.

В Україні трансплантація є безкоштовною в рамках пілотного проєкту МОЗ, йдеться на сторінці КНП "Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради" .

«Для того, щоб стати реципієнтом і отримати необхідний орган, недостатньо бути тільки хворим, який потребує пересадки. Необхідно також стати на електронну чергу в «Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів» (ЄДІСТ)», - говорить Богдан Вівчаренко.

Для цього слід звернутись у лікарню до трансплант-координаторів.

В ЦМКЛ ними є Христина Лесюк-Стефінко та Ярослав Ментинський. Доступ для реєстрації в електронній черзі мають тільки лікарі трансплант-координатори.

«Саме тому пацієнтам необхідно до них звернутись з виписками і діагнозами, аби встановити, чи потребує хворий трансплантації, чи ні. Для цього створюється консилярний огляд (можливий і в амбулаторних умовах). Якщо приймається рішення, що іншого виходу лікування, окрім трансплантації, для пацієнта немає, то трансплант-координатор надає хворому список обстежень, які потрібно пройти. Після здачі всіх аналізів, пацієнт знову йде до трансплантант-координатора, який заносить його в електронну чергу трансплантації органів», - пояснює Богдан Вівчаренко.

Далі пацієнт очікує на донора.

Довідково:

В ЦМКЛ можна отримати медичну допомогу методом трансплантації органів. Команда лікарів у 2017 році пройшла стажування і навчання на базі Запорізької академії післядипломної освіти, а також за кордоном. Є позитивні практики операцій в ЦМКЛ по трансплантології.

Телефони гарячої лінії трансплант-координації в КНП ЦМКЛ ІФМР:

066 453 6527 - трансплант-координатор Христина Лесюк-Стефієнко.

066 645 5988 – лікар-трансплантолог Богдан Вівчаренко.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!