Повернулася з Польщі у листопаді – рідні розповіли про померлу породіллю в обласному перинатальному


Рідні 37-річної мешканки Болехова, котра померла в обласному пологовому 30 березня, не вірять, що її хвороба пов’язана з візитом закордон, адже він був ще у листопаді.

Нагадаємо, в обласному пологовому після кількох тижнів перебування в медзакладі померла жінка. Медики повідомили, що перед цим вона повернулася з Польщі.

З редакцією “Галки” зв’язалася Оксана С., сестра померлої жінки. Вона розповіла, що її 37-річна сестра повернулася в Україну з Польщі ще 20 листопада 2019 року, та показала відмітки у паспорті померлої. Тож не розуміє, чому її смерть можуть пов’язувати з цією поїздкою.

"Сестра поїхала у пологовий 10 березня, через високі тиски і ожиріння її взяли на збереження. Все було добре. Потім з її палати забрали двох вагітних жінок з температурою, почали все дезінфікувати. 29 числа їй стало гірше, але лікарі не казали, що з нею. Народила дитину. Від початку госпіталізації ні я, ні мама її не бачили – ми тільки передавали передачі на першому поверсі через санітарок. 30 березня вона померла”, – розповіла Оксана С.

Заступник директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Володимир Чемний, котрий повідомив громадськості про візит породіллі закордон, пояснив, що немає значення – була жінка за межами України тиждень, чи три місяці тому.

"Коли вона прийшла на первинну госпіталізацію – вона не звернула на це увагу і не сказала що була закордоном. В нас настороженість є до всіх, хто повернувся з-за кордону. Чи тиждень тому, чи три місяці. Відколи почалася ситуація в Китаї, всіх ми ведем ми як потенційних носіїв COVID-19. Вона могла контактувати там з хворими. Коли вже вона зізналася, коли їй стало гірше, що була закордоном, ми її перевели у спеціальне ізольоване місце. Тим більше, що симпоматика почала наростати, і то дуже швидко. Бо були супутні захворювання і така трагедія сталася”, – сказав Чемний.

Сестра померлої впевнена – навіть якщо за наслідками посмертних аналізів у породіллі виявлять коронавірусну інфекцію – підхопила вірус вона лише у пологовому. Адже на вулицю не виходила, з рідними спілкувалася тільки по телефону.

Наразі триває лабораторне дослідження аналізів померлої жінки. Її щойно народжена донька у доброму стані. Вдома залишився 14-річний син.

До слова, у відеозверненні 28 березня мер міста Руслан Марцінків повідомив, що в обласному перинатальному центрі вірусом COVID-19 заразився лікар обласного перинатального центру. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!