Повстанці захопили архів УСБУ


Будівля управління СБУ в Івано-Франківській області — чорна від диму, зяє розбитими вікнами, в середині справжній погром. Самі винні.

Але спершу відбувся штурм розташованого по сусідству управління внутрішніх справ. історія ще поставить крапки над «і», але, за наявною інформацією, все почалося з того, що надійшло повідомлення про загибель 44-річного Сергія Дідича — депутата районної ради, керівника городенківського осередку «Свободи». Його застрелив снайпер, котрий цілився з даху. Вбивцю зазнімкували, і наразі пішла чутка, котру перевіряють, що це міг бути співробітник саме івано-франківського УСБУ.

Щоправда, спершу на вічі закликали йти пікетувати будівлю УМВС. До речі, Івано-Франківська область першою до цього вдалася. Як розповів депутат обласної ради від фракції «Свобода» Віктор Неміш, люди просто хотіли, аби міліція офіційно заявила, що стає на бік народу. На зустріч вийшов начальник УМВС в області Василь Фелик, але конструктивної бесіди не відбулося. Зокрема, близько 40 хвилин тривали перемовини Віктора Неміша з начальником міліції. Вони закінчилися безрезультатно, і в остаточному підсумку було прийнято рішення про штурм.

Десь хвилин з десять опирався міліційний заслін, закрившись щитами, хтось із владоохоронців навіть пшикнув із газового балончика. Але, як відомо, більшість працівників міліції — з народом, тож люди зайшли до приміщення, зупинившись на першому поверсі. Зауважимо, що там був присутній наш «Беркут», котрий не вчиняв жодних дій щодо повстанців. Навіть віддав на їх вимогу щити та шоломи і люди утворили живий коридор, щоб бійці могли дійти до свого автобуса. До речі, їх супроводжував Василь Фелик, котрому спершу не давали можливості повернутися до свого кабінету. Очевидно, це зрештою й спонукало його написати заяву про звільнення. Щоправда, це, так би мовити, «відчіпне», аби заспокоїти людей. Заяву було написано на звичайному аркуші, не було ні дати написання, ні числа, з якого Фелик просить звільнити його з посади чільника прикарпатської міліції.

Як зазначив сам Фелик, остаточне рішення, мовляв, за міністром. Але нині не той час, коли можна довго «кіно» грати... 

Так само заяву на звільнення написав і керівник Коломийської міліції Олександр Кочкін. Наскільки нам відомо, пікетували і Тлумацький райвідділ міліції.

Та головною подією тієї ночі став штурм управління СБУ.

Якщо в міліції, по суті, відчинили людям двері і її керівник вийшов до них, то в спецслужбі, яку очолює одіозний Кміта  (в інтернеті про нього є багато цікавої інформації), чомусь забарикадувалися. Дивно, адже там чимало українців, і ми чули, що в багатьох у сейфах лежали рапорти на звільнення в разі, якщо їм дадуть команду виконувати злочинний наказ. Головне, що саме бійці їхнього спецпідрозділу «А» перші відкрито стали на бік народу.


Та цього разу співробітники УСБУ поливали людей з брандсбойтів і навіть відстрілювалися через вікна. Нам повідомили, що був поранений один юнак, якого з місця події забрала «швидка». Але це не допомогло.

«Нам не було страшно, — розповіла одна з очевидців подій на вул. Сахарова. — У людей було таке піднесення, що цілий Івано-Франківськ могли б перевернутиѕ».
Увірвавшись до приміщення, люди розгромили цю «контору». В руки повстанців потрапив, зокрема, архів, так би мовити, позаштатних співробітників УСБУ. Розшукові справи вже були знищені і кажуть, що начебто всі вони зберігалися на «флешці» начальника управління. Наскільки нам відомо, одна з його «флешок» та генеральський мундир потрапили до рук повстанців. Ходять чутки, що сам Кміта врятувався тим, що втік через вікно. 

Зауважимо один характерний момент: коли редакція нашої газети відправила фотокореспондента на місце події і він зайшов до приміщення УСБУ та почав фотографувати наслідки «гостювання» тут народу, його оточили кілька працівників та вимагали стерти фотографії. Від них добряче несло алкоголем.

Зазначимо також, що одіозний депутат-«регіонал» Царьов, котрий «прославився» тим, що російський «ВТБ Банк» пред’явив наближеним до нього структурам позов на понад 100 мільйонів гривень, почав патякати, що нібито хлопці захопили всю зброю, яка була в управлінні СБУ в Івано-Франківській області. А де гарантія, що працівники тишком-нишком самі її не позабирали? Але якщо навіть і захопили, то народ же мусить чимось захищатися від банд Януковича, котрі всупереч Віденській конвенції з прав людини (Україна також її підписала), яка забороняє стріляти в людину, котра без зброї, вбивають направо і наліво...

Галичина