Працівники франківського парку відпочинку уже рік застосовують альтернативне паливо


Високі тарифи на газ – не завада. Працівники Центрального парку відпочинку уже рік застосовують альтернативне паливо . А лічильник теплоенергії тут й зовсім демонтували.

Минулої осені комунальники самотужки переобладнали старенький газовий котел. В якості сировини для опалення використувують обрізані гілки дерев. За пару годин котел нагріває повітря в приміщенні адміністрації до 25 градусів тепла. А раніше стопчик термометра не піднімався вище двадцяти, зазначають працівники партку. Дров вистачає на цілий опалювальний сезон, пише ТРК Вежа.

За підтримки європейської програми прикордонного співробітництва торік дирекція Парку придбала рубальний автоматизований верстат. Агрегат потрібнює деревину діаметром до 12-ти сантиметрів. Частину отриманої щерби комунальники використовують для опалення, а іншу – підживленя молодих дерев та квітників. Екологічне міндобриво тут готують заздалегіть. Розстеливши шар опалого листя і шар деревини. Так заготовка проходить процес біологічного розкладання . За рік- півтора добриво готове для використання.

Перейти на альтернативне опаленння комунальники вирішили через систематичне недофінансування . Кажуть, бютжетих коштів вистачає лише на зарплатню працівників та утримання тварин. В парку опікуються лебедем, десятком овець та трьома козами. Вони залишаються тут зимувати.