Правда про Церкву «Відродження» пастора Мунтяна


Духовний центр "Відродження" заснував у 2002 році такий собі Володимир Мунтян. Є думка, що це – псевдо чоловіка, який організував харизматичну протестантську церкву у спосіб мережевої піраміди. Мунтян з’явився у Дніпропетровську.

Сьогодні "пастор Володимир", як називають його прихильники, розвиває мережу в усіх регіонах України та Івано-Франківську зокрема. Відомо, що в цьому його підтримують інші проповідники-харизмати, наприклад лідер "Посольства Божого" Сергій Аделаджа. А безпосереднім куратором діяльності Мунтяна є громадянин США Бенні Хінн, який також курує і "Посольство Боже".

Духовний центр Володимира Мунтяна поширюється в областях за стратегією розвитку "домашніх груп". Той самий мережевий маркетинг, лише оперують новітні пастори не товарами, а духовним розвитком, "прокляттями" і "благословеннями". За Мунтяном, віра має бути підкріплена практикою "руйнування проклять", яка дає "зцілення".

Практикують наближені до верховного пастора, спеціально навчені "апостоли". З вірян збирають пожертви на потреби церкви – довільні та обов’язкову десятину. Плюс придбання дисків та книг, участь у семінарах. Минулого року під час зібрання "Гора Мойсея" в Києві, де були присутні більше 9 тис. адептів "Відродження", було зібрано 400 тис. доларів. Гроші перерахували в Південну Корею найбільшій у світі харизматичній церкві – "Асамблеї Бога".  

Як виганяють бісів і викачують гроші

Зараз в Україні золотий час для сектантів, адже вони активізуються саме в часи, коли у людей немає роботи, грошей, просто - відсутня впевненість в завтрашньому дні.

Під виглядом лікування стражденних, насправді адепти церкви «Відродження» банально викачують гроші пастви. Віддача грошей на сеансах називається «партнерство». Люди вкладають купюри в конверти і кидають їх у відра, які відразу ж забирають охоронці. В ході «богослужіння» просувається теологія процвітання - якщо не будеш нести гроші до церкви, то бог тебе не полюбить. Збір грошей підкріплюється заповіддю про десятину. Як пояснюють у Мунтяна, це те, що належить Богу. Якщо парафіянин її не відрізані від себе - потрапляє під прокляття.

Оскільки люди в стані трансу віддають гроші добровільно, логічно, що до тих пір, поки не буде доведено, що там людей до чогось примушують, подібне буде називатися демократією.

В цілому «богослужіння» Монтян більше нагадують масовий гіпноз, а вигнання - сеанс екстрасенсів, але з релігійним забарвленням. Люди кричать, голосно плачуть, закочують очі. Поки «пастор» кричить, гарчить і навіть шипить на сцені, люди падають від його дотику, як би втрачаючи свідомість, а охоронці буквально волочать їх за руки і укладають в сторонці.

Психологічний Ефект

Під час травмуючого шоу активно використовуються неприкриті методи впливу на психіку: гучна ритмічна музика, спільне спів і танці з текстами мантрового характеру. Поки «пастор» рухається з боку в бік по сцені - парафіяни повторюють його маятниковий напрямок. Крім того, інтонація з наголосом «Ісус» також носить тон маятника, що забиває свідомість.

Психологи пояснюють, що перебування в трансі робить людину щасливою і відчуженим, тому йому хочеться перебувати в цьому стані зміненої психіки ще і ще.

«Відродження», яке виганяє бісів, діє в 32 країнах світу

«Церква» Мунтяна, за його ж словами, орудує в 32 країнах світу - на пострадянському просторі, в країнах Європи, США та Канади. Він розповідає, що всюди парафіяни збиралися на молитву за Україну: «Коли була гостра ситуація на Донбасі, наша церква 8 місяців поспіль щодня збиралася на молитву. Не тільки в Києві, а по всьому нашому руху - в 32 країнах ». На сеансах, виявляється, не тільки моляться за Україну. Парафіяни розповідають, що з Володимира Путіна дистанційно виганяють бісів.

А далі - найцікавіше. Виявляється аналогічна релігійна «секта» проводить свою діяльність і на Прикарпатті. Така собі Мирослава Смукович зі своїм сином, які, як виявилося, розвивають «церкву Відродження» на Прикарпатті.

Шоу віри і зцілення

Перед тим як перейти до практики анонсованого у лютому 2017 року «служіння з молитвою за душевну сферу», пастор Смукович промовила очевидні заготовки, які були покликані зрівняти духовний центр «Відродження» «з іншими євангельськими церквами». Власне до того, що відбувається проповідь Євангелія, підлеглий засновника секти Володимира Мунтяна апелював кілька разів. Він майстерно володів ораторським мистецтвом і мистецтвом впливу на аудиторію - вухо вловлювало мотивоване повторення фраз, чергування висоти звуку, інтонаційні синусоїди, підкреслення окремих понять, закликів до аудиторії і встановлення з нею зворотного зв'язку.

Власне, цей зв'язок, який складався в наслідуванні пастору і його прохання - підняти руки, повторити заклик, поспівати разом тощо, - наочно демонстрували прихожани «церкви». Серед обтяженої, як на око, важким життєвим досвідом публіки багато хто був з дітьми, - відрізнялися охоронці і доглянуті жінки. Чоловіки молитовно складали руки і щось говорили собі в долоні. Жінки постійно плакали або підтанцьовували. Процес зупинило так зване «благословення», воно ж «зцілення».

Коли публіку «накрутили» і ввели в стан очікування, акценти змістилися - віру в Бога прирівняли до віри пастору і під це гарантували диво. Щоб підсилити цю віру, присутнім прокрутили ролик про чудесне зцілення - жінка позбулася раку, коли прийшла на збори центру «Відродження». Правда, перед тим її прооперували і піддали хіміотерапії. Але ролик був зроблений в кращих традиціях піару - чергування планів, концепція «від негативу до позитиву» посилювалася зміною чорно-білого відео кольоровим. На емоційному рівні ролик пронизував. Коли поруч з'явилася молода жінка, по щоках якої текли сльози, це викликало щире співчуття. Так що там співчуття - майже каяття: тут людина мучиться, а ми все це ставимо під сумнів.

І все стало на своє місце. Після ролика пастор почав виганяти бісів і знімати родове прокляття. Власне прокляття, вважає «Відродження», є причиною наших хвороб. Перед тим як асистент пастора вивів заплакану жінку до сцени і той помахом руки відправив її на підлогу, жінка зняла і віддала цьому охоронцю свої окуляри. Випадковість? Дівчина, яка тряслася і плакала з початку сеансу, перед тим як так же впасти на підлогу, зняла куртку прямо в руки того ж асистента-охоронця. Тому шоу пастора на сцені з падаючими і не дуже благословенними вже не вражало. А то, що охоронці злетілися до нас коли ми почали знімати це «служіння зцілення» з проханнями та вимогами припинити запис намагаючись вирвати телефон з рук взагалі поховало віру і довіру.

У завершення своєї розповіді, хочу зазначити, що пастор Смукович вже підготувала пакет документів для офіційної реєстрації осередку «Відродження» в Івано-Франківській ОДА. При цьому, її дії пов’язані із вказівкою пастора Мунтяна, яка полягає у необхідності розширити місіонерську роботу в регіоні та легалізувати її статус шляхом офіційної реєстрації організації в органах місцевої державної влади.

Така діяльність представників ДЦ «Відродження» обумовлена тим, що лідер релігійної секти «Відродження» Володимир Мунтян невдовзі розпочне процедуру реєстрації політичної партії.

Як повідомляє достовірне джерело, якому вдалося вирватися із релігійних тенет «секти» «Відродження», зараз Мунтян готує документи, аби зареєструвати власну політичну партію. Так, наразі у Мунтяна близько мільйона потенційних голосів – оскільки саме така кількість людей відвідали Палац Спорту наприкінці 2016 року. Крім того, до цієї кількості також можна додати їхніх родичів, близьких та знайомих, що в повній мірі достатньо для подолання 5% бар’єру для проходження в український парламент.

Фахівці в сфері релігієзнавства вказують, що започаткування представниками «Відродження» політичної партії в Україні носитиме деструктивний характер та може завдати шкоди національній безпеці України. Це обумовлено тим, що Мунтян та ряд його прихильників пропагують ідеї щодо впровадження «Нового світового порядку». В його основі знаходяться твердження стосовно єдиної державної християнської релігії вторгнення та експансії християнського світогляду у всі сфери політичного, соціального, економічного і духовного життя суспільства, домінування церкви над державою та встановлення світового панування християнства.

«Ось новий харизматичний лідер, який теж хоче “керувати царями”. Адже легко може дати їм те, що в політиці цінять найдорожче – безвідмовних виборців», – розповів співрозмовник.