«Правий сектор» у Коломиї: хто вони і як працюють?


Понад два тижні у Коломиї діє організація «Правий сектор». Це всеукраїнський громадський рух, що об`єднує активістів низки українських патріотичних та націоналістичних організацій. Серед них: ВО «Тризуб» ім. С. Бандери, «Патріот України», Соціал-Національна Асамблея, Київська організація «Білий молот», УНА-УНСО, «Карпатська Січ», «Воля».

В об'єднанні згуртовані люди, які сповідують ідеологію українського націоналізму в інтерпретації Степана Бандери. Лідером всеукраїнського руху є Дмитро Ярош. Втім, імен та прізвищ своїх членів об'єднання принципово не вказує. Власне, і в інтерв'ю не було вказано жодного з імен коломийських активістів. Такі правила руху, – кажуть у «Правому секторі».

Як працює «Правий сектор» у Коломиї

«Правий сектор» не є екстремістською організацією, а передовим загоном революційної боротьби українців за право бути господарями на своїй землі. Утім, для всіх окупантів у всі часи борці за волю України були екстремістами, а для українського народу – героями. Ставлення до «Правого сектору», отже, залежить від ставлення до української національної ідеї загалом.

Коломийський «Правий сектор» існує ще від початку Революції на Майдані, тобто з листопада минулого року. Але активно члени руху почали діяти понад два тижні тому, адже раніше практично весь склад об'єднання знаходився у Києві на Майдані. Повернувшись до рідного міста, вирішили працювати, не покладаючи рук. Нині їх офіс знаходиться там, де раніше діяла Партія регіонів. Для активістів це місце символічне. Вважають, що після повалення провладного режиму повинні працювати свідомі громадяни з націоналістичними переконаннями. Об'єднання сформоване на Майдані. Головна мета – захист свого народу від окупаційної влади та людей, що чинять провокації й напади на мирних жителів.

Вступають до об'єднання лише перевірені люди

До місцевого осередку входять кілька сотень мешканців міста та району. Учасниками є люди різної вікової категорії, від 18 до 45 років. Увійти до «Правого сектору» може кожен охочий, хто прагне незалежності України і готовий за неї боротися. Приймають до ПС перевірених людей, переважно за порадами активістів. Ретельна перевірка учасників потрібна для того, щоб до Сектору не потрапляли підставні люди – провокатори чи інші особи, котрі хочуть здискредитувати рух.

– Ми не здійснюємо протизаконних дій, – каже лідер коломийського «Правого сектору». – Під час акцій, громадських заворушень разом із загонами Самооборони забезпечуємо порядок та захист громадян. Ми не чинимо вандальних дій. Звісно, є чимало провокаційних ситуацій. Розбиті та розфарбовані вітрини місцевих магазинів невідомими особами – це те, у чому нас звинувачують. Втім, ми самі ж закликаємо людей не створювати неспокій у місті. Разом з правоохоронними органами щодня й щоночі патрулюємо містом. Працюємо узгоджено.

У Коломиї міліція з народом ще від початку виникнення складної ситуації в країні. Спільна робота допомагає ефективніше працювати для збереження порядку в місті. Зокрема, у ніч з неділі на понеділок у середмісті затримали трьох молодиків у нетверезому стані, які поводилися доволі агресивно.

Блокпости на трасах – від нападу тітушок та «Беркута»

Окрім того, минулого тижня по всіх виїзних дорогах Коломиї діяли блокпости. Була інформація, що до столиці Покуття прямують тітушки та наряди «Беркута». Щоб не впустити їх до міста, при в'їздах на трасах патрулювало понад сотня коломиян. Дороги були перекриті шинами та власними автомобілями активістів. Споруджували барикади. Рух на трасах був повільний, адже патрулюючі коломияни зупиняли кожен автомобіль та автобус, перевіряли наявність людей та багаж на вміст підозрілих предметів, розпитували водіїв, звідки ті курсують і куди направляються. Охорону траси здійснювали за всіма правилами. Після перевірок водіїв пропускали.

«Правий сектор» вимагає зміни системи влади

Нині активісти «Правого сектору» контролюють ситуацію у Коломиї. У середу відбулося віче в педагогічному коледжі, де вони були теж присутніми. Учасники об'єднання намагаються пробудити свідомість та любов до України в тих, хто ще зовсім байдужий до долі своєї країни. Активісти кажуть, що готові до всього і за необхідності мобілізуються за кілька хвилин. Окрім того, учасники проходять спеціальні вишколи. Там їх вчать оборонятися від умисних нападів з боку ворогів.

Коломийський «Правий сектор» закликає коломиян до дотримання порядку в місті. Буде контролювати дії депутатів міської і, звичайно, Верховної рад. В осередку вважають, що країною повинні керувати національно свідомі люди, які працюватимуть на благо нації, а не для власних бізнесових потреб. Окрім того, «Правий сектор» переконаний, що в Україні необхідно ліквідувати Партію регіонів та Комуністичну партію. Мовляв, ці партії робили все можливе для розколу країни, а не для її об'єднання. «Адже в єдності наша сила. І тепер, коли схід і захід, північ та південь, центр згуртувалися, ми змогли отримати часткову перемогу», – кажуть активісти.

«Правий сектор» далі стоятиме на Майдані, поки не здобуде повну перемогу. Вимагають люстрації, зміни системи влади, перевибори на всіх рівнях та народовладдя в країні, аби голос кожного громадянина дійсно був почутий і вимоги народу були виконані.