Презентація мистецького проєкту “Спрага”


20 жовтня о 18:00 в підземному переході “Вагабундо” відбудеться презентація мистецького проєкту “Спрага”

Упродовж трьох місяців івано-франківський експериментальний художник Олесь Базюк в рамках індивідуальної стипендії від Українського культурного фонду працював над мистецьким проєктом “Спрага”, що являє собою рефлексію митця на тему війни та її впливу на різноманітні аспекти нашого життя: від психоемоційного прожиття до адаптаційних патернів побутового проживання. Художник обрав основною темою поняття “спраги” неспроста, адже у ньому переплетені різнорівневі потреби людини:

“Коли людина жива, то вона завжди спрагла. Ця спрага проявляється на різних рівнях: від спраги фізичної (нестачі води, світла, тепла, зморення) до спраги духовної, що своєю чергою володіє різними відтінками (спрага загарблення, помсти, насильства, сексуального задоволення, реваншу, мистецького виявлення, жалю, розуміння). Мої основним завданням як митця було дослідити ці поняття в контексті українсько-російської війни”, - ділиться думками художник.

Під час реалізації проєкту художник здійснив експедицію різними регіонами України, відвідавши деокуповане село Благодатне, пониззя річки Мокра Московка Запорізької області, село Підгайці, Медуха, Новосілка та Стара Церква Тернопільської області, а також низку населених пунктів Івано-Франківщини. Під час цієї подорожі художник збирав різноманітні артефакти, які характеризують обрані регіони за певними ознаками, інтерв’ював мешканців населених пунктів та збирав матеріали для майбутньої інсталяції.

“Під час моєї тривалої подорожі довелося бачити різне, часом таке, від чого мурахи бігають по тілу. Але можу впевнено сказати одне - усі стереотипні відмінності, які існували в моїй голові щодо регіонів України були створені штучно. Коли ми говоримо про спрагу, ми маємо на увазі потребу. Різного рівня….. Так, одним з артефактів, які вдалося привезти собою була металева терка, яку я знайшов на одному з подвір’їв села Благодатного. Точнісінько таку ж терку мала моя бабуся в себе на кухні. Нашою спільною проблемою не є потреба у ресурсах, а нестача взаєморозуміння…..” - розказує Олесь Базюк.

Для створення багатоелементної експозиції Олесь Базюк заручився підтримкою художника родом з Луганська Євгена Григор’єва, композитора Романа Григоріва та візуального митця Сергія Glow. Очікується, що експозиція вміщуватиме артефакти, зібрані під час подорожі та мистецько осмислені, фото та відео експедиції, відеомапінг елементів артефактів та унікальний музичний супровід.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!