Прикарпатська пенсіонерка відсудила дозвіл на будівництво будинку у Львові з порушенням зонінгу


Восьмий апеляційний адміністративний суд задовольнив позов забудовниці 86-річної Степанії Гладун та повернув чинність містобудівним умовам на будівництво будинку на вулиці Заозерній, 37 у Львові. Раніше цей дозвіл скасувала Державна архітектурно-будівельна інспекція у Львівська області через порушення зонінгу.

Про це йдеться у постанові з Єдиного реєстру судових рішень, оприлюднена 10 лютого, пишуть «Наші гроші. Львів».

Як розповідалося раніше, Львівська міська рада дозволила будівництво багатоквартирного будинку на десяти «сотках» землі серед приватних будинків. Згідно із зонінгом, ділянка на Заозерній, 37 – це зона Ж-1, відтак тут можна будувати лише окремо стоячі садиби і зблоковані будинки не вище трьох поверхів. Як виключення — багатоквартирні житлові будинки до чотирьох поверхів і висотою не вище 15 метрів до закінчення конструктивної частини стін.

Про історію заборони:

Незважаючи на це, у грудні 2017 року виконавчий комітет Львівської міськради дозволив будівництво до 19,1 метра (до закінчення конструктивної частини стін). У затверджених містобудівних умовах відсоток забудови становить до 50,2%, хоча для цієї зони допустимо 36%.

Такі МУО виконком погодив на основі протоколу містобудівної ради, яка проголосувала за містобудівний розрахунок з «незначними відхиленнями по відсотку та щільності забудови».

Після звернення мешканців сусідніх будинків, ДАБІ у Львівській області здійснила перевірку і скасувала містобудівні умови у листопаді 2019 року. Після цього Степанія Гладун подала у суд і намагалась оскаржити таке рішення. Але Івано-Франківський окружний адміністративний суд (суддя Олександр Чуприна) не погодився з її аргументами, постановив, що показник 50,2% є «значним відхиленням» і залишив рішення ДАБІ в силі.

Протест мешканців Заозерної проти будівництва 4 квітня 2019 року (фото Наші гроші. Львів)

Натомість Восьмий апеляційний адміністративний суд став на сторону забудовниці, яка вказала, що «втручання у право приватної власності не може бути виправданим у зв`язку з допущенням помилки органом державної влади або органом місцевого самоврядування».

Суд також прийняв аргумент юристів забудовниці про те, що на розгляд до Львівської міської ради було подано містобудівний розрахунок як допустимий вид забудови в зоні Ж-1 з відхиленнями від допустимої норми 30%, що і було погоджено на засіданні архітектурно-містобудівної ради.

Крім того, забудовниця заперечила факт отримання припису про усунення порушень, що його інспектори ДАБІ винесли у липні 2019 року ще до скасування містобудівних умов. Суд повірив і вирішив, що вона не була поінформована про порушення і скасували рішення ДАБІ.

Постанова набрала законної сили 28 січня.

Про позивача:

Містобудівні умови отримала 86-річна Степанія Гладун із села Черче Івано-Франківської області. Під час підготовки попередніх матеріалів, журналіст «Наші гроші. Львів» намагався отримати її коментар, однак вона відповіла, що не коментує питання будівництва.

У паспорті будівництва також вказано її номер мобільного, однак насправді цим телефоном користується такий собі Іван Лоха. Це ім’я також назвали мешканці Заозерної. Чоловік стверджував, що саме він є власником та керівником будівництва. Іван Лоха є керівником та співзасновником обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу «Дувал», та кількох ветеранських організацій.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!