Доведуть до продовольчої кризи: Аграрії Прикарпаття просять змінити графік вимкнень електрики


Сількогосподарські товаровиробники та фермери не можуть нормально працювати в умовах жорстких графіків вимкнень електроенергії.

На цьому наголосила під час засідання сесії Івано-Франківської обласної ради депутатка і фермерка Орися Книшук, інформує Бліц-Інфо

"Ми усі переживаємо непрості часи. Важко бійцям на фронті, бізнесменам, волонтерам, мирним жителям. Тривогу підсилюють системні відключення електроенергії. Важко також аграріям, сільськогосподарським виробникам, фермерам, переробникам, іншим сферам виробництва. Усім, хто через специфіку виробництва, потребує якщо не постійного, то бодай тривалішого забезпечення електроенергією. Аграрії та виробники через відключення світла просто не можуть вести бізнес, допомагати ЗСУ, годувати державу. Рішенням обласної ради від 23 березня 2022 ми схвалили звернення до  сільськогосподарських товаровиробників, яким закликали всіх аграріїв бути відповідальними та засіяти землю максимально ефективними для продовольчої безпеки культурами, виростити та зібрати врожай. Було складно, але ми це зробили, а от довести до кондиції, переробити, зберегти, стає критично важко. Тому звертаємося сьогодні до голови ОДА, та голови правління "Прикарпаттяобленерго" з проханням вжити заходів у цій критично важкій ситуації і сформувати максимально прийнятний для аграріїв та інших виробників області графік відключення світла. Спільними зусиллями ми здатні не допустити продовольчої та енергетичної кризи, які стають реальними загрозами для українського суспільства",- каже Книшук.

Також депутатка попросила обласну раду дати протокольне доручення ОДА підготувати на наступну сесію проєкт змін до програми розвитку агропромислового комплексу, щодо частково відшкодування сільськогосподарським виробникам закупівлі джерел альтернативного живлення для забезпечення стабільної роботи агропромислового комплексу.

"Ви порушили важливе питання. Ми спостерігаємо важку ситуацію з вимкненнями світла. ОДА не впливає на графік, але ми напрацювали перелік підприємств, які забезпечують життєдіяльність області і його обговорять на раді оборони області. Адже є підприємства, які потребують, щоб було постійно увімкнене світло, чи певна кількість годин підряд. Тому ми розглянемо це питання на раді оборони в четвер",- сказала очільниця області Світлана Онищук.

Як зауважив голова обласної ради Олександр Сич, до цього переліку обов'язково слід включити підприємства сільськогосподарської галузі.

"Адже уявіть ситуацію, якщо ферма повна корів, треба доїти, а доїльні апарати на світлі. Що тоді робити? Взагалі є багато нюансів, які треба врахувати. Принагідно хочу сказати, що спілкуючись з людьми, я чую дуже багато нарікань на несправедливість. Людям значно легше виносити тяжкість війни, якщо є справедливість і ці тяготи рівномірно розподілені між усіма. Невже ніхто цього не бачить? На одній вулиці під час продуктивного дня тільки на три години є світло, а на іншій тільки на три відключають. Одна громада навіть вдень не виключає вуличне освітлення, а поряд інша громада - повна темінь цілу добу. Розумію, що це приватна структура. Але якщо ця приватна структура, отримавши у воєнний час такий критично важливий ресурс, як енергетика не вміє справедливо нею розпоряджатися, то можливо варто на наступній сесії нам звернутися до органів державної влади з проханням націоналізувати їх? Не вмієте розпоряджатися - віддайте назад в державу",- обурився голова обласної ради. 

Нагадаємо, минулого тижня аграрій з Прикарпаття Іван Приймак звернувся до голови Івано-Франківської ОДА та голови правління АТ "Прикарпаттяобленерго" із закликом запобігти біді. За словами Приймака, через вимкнення електрики в елеваторах не можуть висушити зерно. Окрім мільйонних збитків, це також може спричини продовольчу кризу.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!