Прикарпатські депутати закликають не допускати переслідувань за захист української мови


Депутати Івано-Франківської обласної ради 16 лютого звернулися до Президента України, Кабміну та уповноваженого із захисту державної мови щодо стратегічної важливості мовного питання у процесах забезпечення національної безпеки.

Як зачитав депутат обласної ради, голова фракції "Свободи" Ігор Дебенко, важливість інформаційного складника в процесах колонізації України росією підтверджується тим, що лише у ХХ столітті українську мову офіційно забороняли приблизно 30 разів.

"Всі економічні, політичні та культурні звʼязки з росією є наслідком впливу ворожого інформаційного поля, в якому безперервно перебувала наша держава. Ефективність цих впливів повʼязана зі здатністю російської пропаганди впливати на широкі маси населення, зокрема через відсутність мовного барʼєру. Відомий мовозахисник Святослав Літинський, за допомогою сучасної карти України візуалізував та довів кореляційну залежність між географічними межами військового конфлікту на сході України та мовними пріоритетами населення цих територій. Відрив від впливів росії не може відбутись до того моменту, доки ми не вирвемось з ворожого інформаційного поля, а мовне питання не стане частиною Української військової доктрини",- йдеться у зверненні.

Також у зверненні депутати вимагають припинити переслідування Ірини Фаріон та вжити дієвих заходів щодо недопущення покарання українців за захист української мови в Українській державі.

"Вважаємо, що сучасні перипетії довкола звільнення та цькування мовознавиці, професорки Ірини Фаріон в своїй сутності є виявом тенденції на розмивання української ідентичності в умовах війни з російським агресором та замахом на основи національної безпеки України",- зачитав депутат. 

Немає опису.

Немає опису.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!