Прикарпатські депутати хочуть, аби в школах таки залишили "Християнську етику"


В Івано-Франківську триває 36 сесія обласної ради. На порядку денному – понад 60 питань.

Серед іншого, заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики ОДА Ігор Гаврилюк зачитав звернення до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України «щодо обов’язкового вивчення предмета «Основи християнської етики» у закладах загальної середньої освіти», інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

У зверненні йдеться про те, що на Прикарпатті ще з 1992 року виробився позитивний досвід вивчення християнської етики у школах, який супроводжується розробкою підручників та методичних матеріалів для учнів та учителів. Однак, на державному рівні не передбачено обов’язкове вивчення «Основ християнської етики», що унеможливлює духовного та морально-етичного виховання дітей.

«Вивчення християнської етики не ставить за мету залучення до певної конфесії, а веде учнів до пізнання морально-етичних основ життя, сприяє вихованню поваги до свободи совісті, релігійних і світоглядних переконань інших, здатності до співжиття в поліконфесійному українському суспільстві», - зачитав Гаврилюк.

Відтак, депутати просять:

-          вивчити і позитивно вирішити питання стосовно введення в Державні стандарти загальної середньої освіти (за рахунок інваріантної складової) предмета «Основи християнської етики».

-          Предмет «Основи християнської етики» можна максимально інтегрувати в інші освітні галузі, водночас надзвичайно важливо зберегти його цілісність, яка найкраще передає картину світу в його повноті.

Під час обговорення питання свободівець, Ігор Дебенко зауважив, що вивчення є вкрай важливим, адже вже зараз президент пропонує зробити державними святами Рамазан-Байра, Хануку та інші не християнські свята.

Водночас голова обласної ради Олександр Сич додав, що раніше ніхто не додумався на державному рівні офіційно зареєструвати, що Україна – християнська держава, через це зараз виникають такі питання.

«Нам нав’язують бути толерантними до всього чужого, але тільки не свого. Коли я лежав у клініці в Німеччині, то у палаті висіло розп’яття. І їм було все одно хто лежатиме у цій палаті християнин чи мусульманин. Це західна країна і вони шанують своє, а не чуже. Однак, нам чомусь нав’язують чужі цінності», - зауважив свободівець.

Також на захист предмету "Християнської етики" виступив депутат Дмитро Дзвінчук. Він зазначив, що зараз у 94% прикарпатських шкіл вивчають цей предмет. А коли його тільки запроваджували, схвалення на його вивчення було від представників різних конфесій.

У підсумку «За» проголосували 57 прикарпатських обранців.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!