Прикарпатські громади обговорили з податківцями зміни в законодавстві


Податки – основа місцевих бюджетів, тому важливо слідкувати за їхнім надходженням та змінами в податковому законодавстві. Днями представники громад Прикарпаття взяли участь в інформаційній сесії з фахівцями Державної податкової служби в Івано-Франківській області.

Про це інформують в регіональному офісі «U-LEAD з Європою» в Івано-Франківській області. 

«Наше спільне завдання, щоб в територіальних громадах збільшувалися надходження до місцевих бюджетів. Інформаційна сесія з представниками ДПС в Івано-Франківській області дозволить громадам почувати відповіді на актуальні для них питання, що дуже важливо на початку року», – зазначив Руслан Панасюк, керівник регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області.

Наталія Зікрата, заступник начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області, нагадала, що згідно з чинним законодавством ФОПи сплачують ПДФО за найманих осіб за місцем своєї реєстрації, а юридичні особи, в тому числі, які мають філії чи відокремлені підрозділи, не уповноважені на нарахування та сплату ПДФО, та які виплачують оподатковуваний дохід своїм працівникам, перераховують ПДФО до місцевого бюджету за фактичним їх місцезнаходженням. Відповідно представники територіальних громад мають бути зацікавленні в повноті сплати ПДФО такими юридичними особами до місцевого бюджету їх громади.

Крім того, Наталія Зікрата розповіла про кампанію декларування доходів, отриманих громадянами у минулому році, яка триває до 1 травня, право на податкову знижку, якою можна скористатись до 31 грудня, а також про можливість скористатись податковою амністією до1 вересня 2022 року.

Начальник відділу інформаційної взаємодії Мар'яна Мороз розповіла про особливості застосування касових апаратів (РРО). Зокрема, посадовець зауважила, що з 2022 року підприємці – спрощенці на другій, третій та четвертій групі, які здійснюють розрахункові операції та які здійснюють розрахунки за товар готівкою зобов’язані застосовувати РРО чи ПРРО і відповідно повинні видавати фіскальні чеки покупцям незалежно від виду діяльності чи обсягу доходу.  

Фахівці ДПС в Івано-Франківській області зазначили, що готові відповісти на додаткові запитання від громад, а команда регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області готова створити умови для якісної комунікації. 

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!