Прикарпатські муніципалітети дізналися більше про управління фінансами у громаді


Власні доходи та управління фінансами в територіальній громаді стали предметом обговорення під час вебінару на базі Івано-Франківського офісу Програми "U-LEAD з Європою". Його провели, аби підвищити рівень знань відповідальних працівників фінансових органів територіальних громад щодо управління власними фінансовими ресурсами та доходами бюджету.

Про це інформує Івано-Франківський РО.

Керівник Івано-Франківського РО Руслан Панасюк зауважив, що фінанси мають вдало оперувати перевагами громад та вишуковувати різноманітні резерви для їх розвитку, а також бути надійними помічниками керівництва ТГ.

У своєму виступі радниця Івано-Франківського РО Оксана Швець торкнулася теми ресурсозабезпеченості громади. Вона переконана, що громадам потрібно глибоко вивчити наявні ресурси, аби розвиватися. За її словами, можливості дохідної частини слід аналізувати як в державному, так і в приватному секторі.

"Податки - це ціна, яку ми платимо за можливість жити у цивілізованому суспільстві", - пригадала радниця слова Олівера Ванделла Гомлса. Мовляв, влада громади має знати чи все у ній обліковано, чи офіційно працюють люди на підприємствах тощо. Під час вебінару йшлося про інвентаризацію землі та майна, роботи з податками на землю, аналізу майна, яке можна реалізувати шляхом продажу на аукціонах. Проте усе продавати теж не варто, адже у порожніх приміщеннях можна розмістити служби, які необхідні для роботи громади. Тобто, до життя та функціонування громади треба підійти з розумом. За словами радниці, керівництву громади слід потурбуватися про комплексну оцінку ресурсів громади та її стратегічне бачення на майбутні 7-10 років.

Радниця детальніше розповіла присутнім про те, що ресурси поділяються на природні, матеріальні, фінансові, людські та нематеріальні. Власне, дуже важливими у цьому списку є людські ресурси, адже йдеться про інституційну та кадрову спроможність громади, тому керівництву варто подумати над заохоченням працівників, які бажають працювати саме на їхній території. Неможливо недооцінити нематеріальні ресурси - роботу з інформацією та комунікацією, про що у громадах часто забувають.

Вона пояснила, що ефективне управління у громаді має розпочатися зі створення спеціальної робочої групи, яка вивчить можливості, ризики та переваги. У цьому процесі важливо координувати роботу зі стратегією громади, а якщо її досі немає, то взятися за її розробку. Якщо громада недовиконує бюджет, то слід шукати резерви, а якщо значно перевиконує, то хиба криється у неефективному плануванні та варто ретельніше підходити до фінансового менеджменту. Не варто й механічно формувати бюджет, просто розподіляючи ресурси.

Також під час заходу обговорили вимоги чинного законодавства та повноваження органів місцевого самоврядування в частині управління фінансовими ресурсами, збільшення доходів місцевого бюджету як передумову розвитку територіальної громади, заходи зі збільшення обсягу надходжень, виявлення можливих резервів збільшення надходжень в межах повноважень органів місцевого самоврядування, використання джерел відкритих даних та інформації органів ДПС, передбаченої законодавством. 

Додамо, що вебінар був інтерактивним, адже представники прикарпатських громад виконували різноманітні вправи, відповідали на запитаннях в опитуваннях та працювали у групах.

Довідка: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!