Прикарпатські науковці прокоментували мораторій на підвищення тарифів


Мораторій на підвищення тарифів на енергоносії, зокрема на газ, може бути тимчасовим, а не довготривалим заходом.

Таку думку, реагуючи на нещодавно прийняте звернення депутатів Івано-Франківської обласної ради, висловив Суспільному Карпати кандидат економічних наук, доцент кафедри теоретичної і прикладної економіки Прикарпатського національного університету Сергій Васильченко.

"Сприймаю такий мораторій як щось неприродне і тимчасове, тим більше для ринку економіки. Тим більше для нас, тих, які прагнуть в Євросоюз і мають угоду про Асоціацію і угоду з МВФ. Це можна розглядати як тимчасовий захід і чисто політичне рішення, - зауважив науковець. – Тобто, можна домовитися про зниження цін з олігархами, але це ж неринкові методи роботи. Другий варіант – платити з бюджету, як це було раніше в Радянському Союзі, й фіксувати ціни на газ. Але ціна на ринку може бути нижчою, ніж та, яка фіксована. Тобто ніщо краще за ринок не визначає ціну ресурсу".

Українцям треба бути готовими до коливання цін на газ, говорить Сергій Васильченко. А щоб це не стало болючим процесом, варто обирати іншого, більш вигідного, постачальника. Також можна подбати про укладання річних контрактів на постачання газу, утеплення власної оселі, варіанти економії.

Поверненням до Радянського Союзу вважає розмови про впровадження мораторію на підвищення тарифів на енергоносії професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Максим Карпаш.

Мені здається, що ми хочемо повернутися туди, звідки так тяжко йшли наші батьки, діди і всі наші попередні покоління. Ми не можемо впроваджувати мораторії. Якщо ми зафіксуємо існуючу сьогодні ціну, це буде несправедливо, і ми будемо переплачувати, - каже Максим Карпаш. – І минулий рік це показав. А що можемо зробити? Якби був депутатом, то підписався би під тим, щоб газ, видобутий з українських родовищ, реалізовувався за економічно обґрунтованими цінами для потреб населення і "Теплокомуненерго". Та я категорично проти заморозки цін".

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!