Прикарпатці все частіше стають жертвами шахраїв. Як вберегтися?


Щодня поліцейські документують нові випадки шахрайств. Довірливі громадяни втрачають десятки, а то й сотні тисяч гривень. А все через власну необачність. Поліцейські вкотре закликають людей, не довіряти невідомим особам, та нагадують про найбільш розповсюджені шахрайські схеми видурювання коштів у мешканців.

Аферисти не нехтують жодною можливістю привласнити чужі гроші. Кіберполіцейські Прикарпаття фіксують збільшення випадків шахрайств на території області. Активізувалися зловмисники на тлі війни, пише пресслужба прикарпатської поліції.

Серед їх найпоширеніших схем: псевдоблагодійники та псевдоволонтери, які збирають допомогу для ЗСУ, отримання коштів для незаконного перетину кордону, оренда неіснуючого житла, виплати соціальних допомог та інші мережеві шахрайства, які вчиняють за допомогою фішингових посилань.

Мережеві шахрайства аферисти подають під різним соусом: купують чи продають в інтернеті, надають чи збирають на допомогу. Їхня мета завжди одна - отримати вашу особисту інформацію через недостовірні, фішингові посилання. Їх створюють, щоб отримати банківські реквізити та конфіденційну інформацію. Як тільки людина заповнює дані, з її рахунку зникають кошти, які аферисти без труднощів привласнюють.

Аферисти не обирають і не шкодують нікого. На їх гачок потрапляють усі, хто нехтує елементарними правилами інформаційної гігієни. А вони залишаються незмінними. Не переходити за підозрілими посиланнями, не повідомляти аби-кому свої персональні та банківські дані та не відправляти невідомим особам власні кошти. Більше про те, як розпізнати та вберегтись від онлайн - шахрая у відео коментарі розповість начальник відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області Національної поліції України Тарас Мороз.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!