Прикарпаття - у лідерах за кількістю наданих мікрогрантів на власну справу. Як подати заявку?


Від початку 2024 року Державний центр зайнятості погодив надання мікрогранту для 177 жителів Прикарпаття, серед яких - 8 внутрішньо переміщених осіб.

Мова йде гроші від держави на започаткування або розвиток власної справи. Всі, хто отримав позитивне рішення про мікрогрант, мають не тільки розвивати власний бізнес, а й зобов’язалися створити в області 278 робочих місць. Про це "Бліц-Інфо" розповіли у відділі організаційно-інформаційної роботи Івано-Франківського обласного центру зайнятості.

Серед регіонів з найбільшою кількістю схвалених заявок цього разу Київська область (16%), Львівська (11%), Вінницька область (8%), Івано-Франківська область (7%) та Рівненська область (7%).

"Слід зазначити, що програма мікрогрантів є найпопулярнішою серед грантів урядового проєкту. Так, за результатами 2023 року, наша область увійшла у п’ятірку регіонів з найбільшою кількістю прийнятих Державним центром зайнятості позитивних рішень. Загалом, в минулому році, 630 підприємців з Прикарпаття, в тому числі 18 внутрішньо переміщених осіб, отримали мікрогрант на розвиток свого бізнесу та створять 1322 нових робочих місця", - відзначають у центрі зайнятості.   

Найпопулярнішими сферами діяльності серед отримувачів мікрогранту є: гуртова/роздрібна торгівля та ремонт автотранспорту, переробна промисловість, надання соціальної допомоги, тимчасове розміщування й організація харчування, загальна медична практика, відкриття салонів краси та закладів торгівлі.

Отримати мікрогрант може як діючий підприємець, так і людина без досвіду такої діяльності. Обов'язковою умовою є створення робочих місць. 

Розмір гранту залежить від кількості створених робочих місць – від 50 тисяч грн до 150 тисяч грн за одне створене робоче місце; від 150 тисяч грн до 250 тисяч грн – за два і більше. За порушення умов надання гранту, отриману суму доведеться повернути державі.

Рішення про надання чи ненадання гранту приймає Державний центр зайнятості, відповідно до визначеного порядку. Отримані гроші можна витратити лише на придбання обладнання, закупівлю сировини, орендну плату (не більше 25% від суми гранту), послуги маркетингу та реклами (не більше 10% розміру гранту) чи лізинг обладнання.

Грант надається на окремий банківський рахунок Ощадбанк (уповноважений партнер програми) – для контролю використання коштів. Отриманні гроші потрібно використати протягом 6 місяців із дня надходження їх на картку

Для того, щоб отримати мікрогрант необхідно: 

- скласти бізнес-план; 

- подати документи через портал «Дія» https://is.gd/Zezi5a;

- захистити бізнес-план; 

- отримати позитивне рішення Державного центру зайнятості;

- відкрити рахунок в банку; 

- отримати гроші та розпочати свою діяльність.

Консультації з питань сфери зайнятості ви можете отримати на офіційному телеграм-акаунті Івано-Франківської обласної служби зайнятості https://t.me/DCZ_IF, а також за номером телефону гарячої лінії – 066-655-40-33. Контактні телефони та адреса підрозділів обласної служби зайнятості за посиланням https://is.gd/u0nOYN)

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!