"Прикарпаття в Голлівуді": композиторка Марія Яремак з Долинщини прославилася на весь світ


Професійна композиторка й аранжувальниця родом із села Оболоння на Прикарпатті Марія Яремак сьогодні створює музику для Голлівуду та Євробачення.

Марія багато років проживала у Львові. Після початку повномасштабного вторгнення РФ перебуває у Британії, де продовжує підтримувати Україну. Понад 40 благодійних концертів, включно з Королівським вечором у Великій Британії та одним із заходів ООН у США, відбулися за участі й організації Марії. Її твори зібрали кілька мільйонів переглядів у соцмережах, їх виконували в багатьох країнах світу. 7 квітня 2024 року Марії Яремак виповнюється 27 років, пише Espreso

7 квітня Марія випустить композицію "Спогади про Майбутнє", яка була створена для її виступу в ООН.

"Я намагалася передати музикою емоції, через які проходять українці щодня, емоції людей, які проживають війну. Я так довго відкладала своє життя на потім. Але в один день усе змінилося. Люди, з якими я хотіла провести час, загинули. Міста, які хотіла відвідати, вже стерті з лиця землі. Все, що залишилося, - світлі спогади про мрії, які вже ніколи не стануть реальністю" - ділиться Марія про свій музичний витвір.

19 квітня Яремак разом із композиторкою Іванною Ворошилюк планують випустити альбом українських давніх мелодій у сучасному аранжуванні, щоб привернути увагу світу до краси української музики та її глибокої історії. Уперше дівчата успішно виступили із цими творами на благодійній події у місті Бордо, Франція. Пізніше вони провели два концерти в Україні.

Яремак

Фото: Майкл Пірс

 

 

Досягнення Марії Яремак

Композиторка створює музику для фільмів, вистав, перформансів. Марія виконувала свою музику на одній сцені із Греммі-переможцями на благодійному заході, пов’язаному з ООН, в Коннектикуті в Америці. Особлива благодійна подія – за участі британської королівської сім’ї – герцога Единбурзького, сина королеви Єлизавети II. У квітні 2023 року Яремак увійшла у число 15 амбасадорів-митців організації FUSE International – Creative Youth, яку підтримує принц Едвард. Організація допомагає молодим талантам розвиватися у творчості. 

Яремак

Фото: Raj Sabareesh Ramalingam

"Усе своє життя я захоплююся королевою Єлизаветою, і ось просто зараз спілкуюся та граю для тих, хто знав її особисто, для тих, хто є частиною її сім'ї", – писала композиторка в соцмережах. 

У другу річницю повномасштабного вторгнення Росії у Батському абатстві відбулася благодійна подія на підтримку України під назвою "Світло з темряви". Всього за одну годину вдалося зібрати 3600 фунтів (200 тис. грн). Кошти планують використати для купівлі шкільного автобуса в Олександрії, який підвозитиме дітей до Ізмайлівської гімназії, сказав мер міста Сергій Кузьменко. Марія Яремак супроводжувала концерт грою на фортепіано. Там вона виконувала свої авторські твори й обробки старовинних українських мелодій. 

 

Разом з українкою Ізабеллою Іващенко, яка також переїхала до Британії, Яремак виконувала музику під назвою "Звук України" на багатьох концертах. У Великій Британії вони зібрали тисячі фунтів стерлінгів для відновлення зруйнованих будинків у Київській області. Також українки збирали кошти для сімей і дітей, які постраждали під час війни в Україні. 

Номінантка на премію Women in Arts-2024 разом із Джамалою 

Яремак

Український інститут та ООН Жінки в Україні 6 березня вп’яте назвав імена лауреаток премії Women in Arts. The Resistance. Премія відзначає здобутки жінок у сфері культури й мистецтва та їхній внесок у наближення перемоги, а також вшановує пам’ять мисткинь, які загинули внаслідок російської агресії. Урочиста церемонія нагородження тривала під гаслом "Допоки не скінчиться буря". Номінантками премії у категорії "Жінки в музиці" були Марія Яремак, Джамала, Христина Далецька. Лауреаткою нагороди стала Джамала.

"Музика – любов мого життя. Саме тому я працюю як з оркестрами, так і зі сферою кіно та популярної музики, створюючи різноманітні проєкти по всьому світу", – каже українка. 

Варто зауважити, що на міжнародному конкурсі в Німеччині її аудіодрама "Якби у дерева був голос" зайняла друге місце серед 16 країн-учасниць. Корометражка "Коріння" увійшла в топ-10 кращих робіт зі 104 заявок на міжнародному фестивалі в Осло. 

На початку 2022 року Марія створила аранжування Гімну України для виступу Тіни Кароль у Варшаві. Також зробила оркестрову версію пісні "Скажи мені Боже" Марини Круть та співаранжувала її композицію "Колискова" для Євробачення. Вона була редактором партитури композитора Люка Кораддіні до фільму "Земля" Олександра Довженка, який був презентований у Голлівуді в живому супроводі музикантів. 

Марія працювала на численних подіях у філармоніях, концертах, фестивалях Leopolis Jazz Fest, LvivMozArt. На своїх подіях Марія знайомить світ із красою української музики. Саме тому вона створює музику та аранжування давніх етнічних українських мелодій у стилі фентезі.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!