«Примусово запліднюють жінок»: пропагандисти рф поширюють фейк про Івано-Франківськ


Пропагандисти рф написали статтю про те, що нібито український уряд розробляє таємні програми з примусового запліднення жінок. На «підтвердження» фейку росіяни показали нібито кадри з Івано-Франківської лікарні.

Псевдорозслідування про «секретну програму Заратустра» опублікував російський «Фонд боротьби з репресіями». Мовляв, програму розробив Володимир Зеленський у квітні 2023 року. Аналітики фактчекінгового проєкту VoxCheck спростували черговий російський фейк. 

За вигадками пропагандистів, мета «програми Заратустра» — збільшити народжуваність в Україні через примусове запліднення жінок. Для цього в країні начебто спеціально запустили проєкт «Нація героїв». Розробку таких програм нібито підтверджують «документи» та анонімні свідчення співробітників Міністерства охорони здоров'я України, СБУ і «постраждалої» жінки. Також «надсекретну програму» підтверджує «нідерландська журналістка» Соня ван ден Енде і відео з камер спостереження в українській поліклініці (начебто в лабораторії-інкубаторії в Івано-Франківську), на якому жінку готують до «примусового запліднення».

«Примусове запліднення жінок» та інші вигадки росіян

Це черговий матеріал, який є частиною дискредитаційної кампанії кремля проти системи охорони здоров'я в Україні та уряду. Про це говорять аналітики VoxCheck, які разом з проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» розвінчують фейки про медицину. Стаття, яку опублікували росіяни, насправді містить неправдиву інформацію, фейкові докази та набір анонімних джерел. 

Так званий «Фонд боротьби з репресіями» — організація, яку заснував Євгеній Прігожин та яка, за задумом росіян, мала б боротися з порушеннями прав людини в країнах Заходу та підтримувати громадських активістів. Натомість організація просуває фейки та дискредитує Україну і країни Заходу. 

Матеріал про «примусове запліднення українок» росіяни починають із вічнозеленого наративу про так званий «нацизм» в Україні. Зокрема порівнюють програму «запліднення жінок в Україні» із проєктом нацистської Німеччини — «Лебенсборн». У 1935 році нацисти справді заохочували вагітних німкень народжувати дітей у будинках Лебенсборнів, аби збільшити «чистокровне арійське населення» Німеччини, та забороняли їм робити аборти. У статті пропагандисти також заявили, що міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко начебто безпосередньо брав участь у розробці проєкту із «запліднення жінок». Однак ці історії цілком вигадані.

Хоча росіяни пишуть, що частина документів «секретної програми Заратустра» потрапила у відкритий доступ, аналітикам не вдалося їх знайти. Самі ж пропагандисти не додають жодних документів на підтвердження своїх заяв. У відкритих джерелах теж немає згадок про програму сурогатного материнства із назвою «Заратустра». Так само пропагандисти посилаються винятково на анонімні джерела, як-от колишнього співробітника СБУ. Хоча так звані «співробітники» міністерств можуть бути насправді колаборантами або зовсім вигаданими персонажами.

Проєкт «Нація героїв»: пояснення

Проєкт «Нація героїв», про який згадують у тексті, є ініціативою приватного медичного центру «Мати та дитина», а не державною програмою. У травні 2023 року медцентр запустив проєкт кріоконсервації, у рамках якого українські військовослужбовці можуть безплатно зберігати свої біоматеріали. Надалі дружини військових, чиї чоловіки зберегли свої біоматеріали, але загинули або дістали важкі поранення, можуть скористатися ними для запліднення. Проте цей процес добровільний, а не примусовий, як пишуть росіяни. 

Окрім цього, росіяни використали фейкове відео для підтвердження своєї інформації. На записі, який опублікував фонд, гінеколог насправді проводить жінці ультразвукову діагностику (УЗД) органів малого таза. Проте це жодним чином не пов'язано зі штучним заплідненням, яке нібито проводили в лабораторії в Івано-Франківську. До того ж на записі росіян відсутня дата та місце зйомки, а також не видно облич людей. Тож ідентифікувати, чи справді відео зняли в Івано-Франківську, — неможливо.

Для надання начебто легітимності своїм твердженням росіяни використали слова «нідерландської журналістки» Соні ван ден Енде, яка розповіла про нібито схожі «секретні програми запліднення» жінок в Україні. Утім, вона є частиною російської пропаганди, а не незалежною журналісткою. Соня ван ден Енде неодноразово відвідувала росію, виступала на псевдореферендумах на тимчасово окупованих територіях та заявляла про «демократію» в рф.

Як зазвичай, росіяни не надають жодних справжніх доказів, намагаючись дискредитувати сферу охорони здоров'я України, говорить заступниця керівниці VoxCheck Валерія Степанюк.

«Цього разу російські пропагандисти не обмежилися коротким постом у соцмережах. Вони зробили «масштабне розслідування», мета якого — не тільки дискредитувати українську медицину, а й виправдати в очах росіян війну, яку рф розв’язала проти України. Пропагандисти вигадують різні приводи, аби «довести», начебто українських людей треба рятувати від нацизму. Але це не більше, аніж купка фейків, пов’язаних лише хворою уявою пропагандистів», — говорить Степанюк.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!