Психолог розповів, чому дітям потрібно обмежувати перегляд мультфільмів


Психолог Дмитро Карпачов пояснив, як мультфільми впливають на дитину і чому варто обмежувати кількість проведеного дітьми часу перед телевізором.

Психолог і ведучий проектів Супермама, Супербабуся і Детектор брехні на телеканалі СТБ розповів, що у дітей, які регулярно дивляться телевізор або користуються гаджетами більше 1,5 години в день, підвищується загальний рівень напруги, вони стають більш дратівливими і емоційно нестабільними, пише НВ.

«Дослідження показали, що у дітей від 5 до 13 років, які дивляться телевізор (або грають в комп’ютерні ігри) більше години в день, присутній дефіцит рівня гормону мелатоніну. Нагадаю, мелатонін відповідає за здатність людини розслаблятися, швидко і міцно засинати. Механізм виникнення браку цього гормону такий: світло від екрану містить гамма-випромінювання, які шляхом впливу на сітківку ока блокують вироблення мелатоніну. Значення має не тільки тривалість перегляду телевізора, але і відстань очей від екрана.

 
Психолог Дмитро Карпачов розповів, як конкретно мультфільми і гаджети впливають на дитяче здоров'я (Фото: прес-служба СТБ)
Психолог Дмитро Карпачов розповів, як конкретно мультфільми і гаджети впливають на дитяче здоров'я / Фото: прес-служба СТБ

Брак мелатоніну призводить до того, що діти перебувають у напрузі, їм важко заснути з фізіологічних причин. А недолік сну спричиняє за собою цілий ряд наслідків: дратівливість, плаксивість, повільність або, навпаки, гіперзбудливість.

Тепер про поведінкові закономірності. Коли дитина поглинена переглядом мультика, мама зайнята своїми справами. Вона рідше дивиться на неї, рідше висловлює схвалення її дій. Поступово емоційний зв’язок між ними слабшає. А що робить дитина, яка недоотримує маминої уваги? Вона вимагає її. Викликає будь-якими зручними способами. Якщо будівництво вежі з кубиків навряд чи надовго відволіче маму від своїх турбот, то істерика вже точно змусить її бути поруч і, хоча б, подивитися на своє дитя", — поділився Карпачов.

Також ведучий додав, що діти постійно копіюють поведінку батьків. Тому якщо мама теж дивиться мультфільми з дитиною, вона починає ще більше ними захоплюватися.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!