Про що пілоти ніколи не скажуть пасажирам?


Вони нагадують нам пристебнути ремені безпеки і повідомляють про погоду за бортом, але є речі, які вони за жодної умови не скажуть в ефірі.

"Панове, говорить ваш капітан" – фраза, яку ми чуємо кілька разів під час польоту. Але окрім інформації про погоду та нагадування про ремінь безпеки, пілоти авіалайнерів, зазвичай, не дуже балакучі. Цікаво, про що вони могли би розповісти, якби мали таку можливість?

Оглядачка BBC Travel звернулася до сайту питань та відповідей Quora і розпитала чинних і колишніх пілотів, а також кількох інших фахівців галузі про секрети, які ніколи не пролунають в радіоефірі літака, інформує BBC News Україна.

"Ми забуваємо вимкнути повідомлення про ремені безпеки"

"Якщо ви бачите, що знак "Пристебніть ремені безпеки" світиться протягом останньої години льоту в спокійній атмосфері, ми про нього просто забули", – розповідає пілот американської авіакомпанії, який не називає свого імені.

Втім, деякі пілоти навмисно залишають його протягом усього польоту, особливо, якщо є повідомлення про негоду попереду.

"Не пийте нашу каву"

Той самий анонімний пілот також порадив пасажирам не торкатися тієї брунатної рідини на борту.

В кабіні літака

"Питна вода в літаках – просто огидна, – пояснює він. – Щоби запобігти росту шкідливих бактерій у баках з водою, в них додають спеціальні хімічні речовини. Ви відчуваєте їхній смак у напоях, отже, справа не в поганій каві".

"Турбулентність – це не страшно"

Хоча пілоти завжди вимагають від пасажирів пристебнути ремені безпеки, коли літак потрапляє в зону турбулентності, самі вони ніколи не турбуються через тряску.

"Більшість аварій трапляється під час зльоту або посадки, – каже учасник форуму Джо Торрес. – А рух літака в неспокійному повітрі схожий на те, як підстрибує катер, коли мчить по морських хвилях. Літак не "впаде" з неба лише через те, що потрапив у вихорі повітря".

"Диспетчери не винуваті в затримці рейсів"

Співробітник Федерального управління цивільної авіації США Пол Кокс вважає, що затримка рейсів відбувається з вини авіакомпаній, а не диспетчерів.

"Звичайний аеропорт з однією злітно-посадковою смугою за нормальних погодних умов може приймати або відправляти близько 60 рейсів за годину – по одному щохвилини", – пояснює Пол Кокс.

Затримки відбуваються, коли погіршується погода, і кількість літаків, які може прийняти аеропорт протягом години, зменшується вдвічі. Відтак, 30 із 60 рейсів відкладаються. Замість того щоби враховувати прогнози погоди, авіакомпанії намагаються втиснути в свій розклад якомога більше рейсів.

"Нам платять менше, ніж ви думаєте"

Анонімний користувач форуму розповів також, що зарплата пілотів на початку кар'єри – просто жалюгідна.

Літак

"Попри те, що вони несуть величезну відповідальність за мільйони життів щороку і проходять складне тренування, вони заробляють, як правило, менше за вихователів дитсадків", – зазначив користувач сайту на ім'я Девід Карп.

Пілот, який не побажав назвати своє ім'я, розповів, що перший помічник капітана в регіональній авіакомпанії отримує не більше 16 тисяч доларів за перший рік роботи.

"Ми маємо уважно пильнувати за тим, що кажемо"

"Повідомлення пілота – це справжнє мистецтво, ми маємо розповісти пасажирам, що відбувається на борту, але не видати зайвої інформації", – зазначає пілот Ерік Оксьє, який працює у великій авіакомпанії з 1990 року.

"Я не можу ввімкнути мікрофон і оголосити: "Люди, в нас крило горить, але ви не звертайте уваги", я також маю постійно стежити за тим, щоби не белькнути в ефірі, що саме лагодить на борту механік".

Замість цього пілот може заспокійливо сказати щось на кшталт: "Наші механіки-аси зараз налаштовують чорний ящик, і за кілька хвилин ми вирушаємо".

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!