Професорка, яка оперує


В її медичному портфоліо звання наймолодшої докторки медичних наук, яка у свої 29 вже очолювала кафедру онкології.

Анна Крижанівська не уявляє себе поза хірургією, проте ось уже двадцять років тримає баланс між наукою та практикою, бо впевнена, що таке поєднання дає змогу професійно зростати, йдеться на  сторінці Прикарпатського клінічного онкологічного центру.

Кожного року онкохірурург Крижанівська робить понад три сотні операцій і зараз на її рахунку вже понад 6 тисяч складних оперативних втручань. Вона могла б легко отримати ліцензію на роботу в престижній клініці Європи, втім, продовжує гуртувати навколо себе українську молодь, якій допомагає стати на шлях професіоналізму.

Її робочий кабінет в онкоцентрі – справжня лабораторія майбутніх онкохірургів.

Сьогодні тут аспіранти готуються до стажування у Франції, інтерни і студенти пишуть дослідження для грантової програми, а разом з тим обговорюють складні операції... "Онкологія – ворог серйозний і він не дозволяє розслабитися, – каже Анна Крижанівська. – Тому треба багато знати й постійно вчитися".

Вона настільки довіряє своїм учням, що йде асистенткою на їхні операції та спостерігає за їх роботою збоку. "Коли я їм асистую, а вони роблять все бездоганно, – це для мене найбільший кайф", – каже Крижанівська. А ще вона радить майбутнім медикам зуміти зберегти скромність, за якою впізнається людяність у медицині. Її, каже, все ще нам дуже не вистачає...

Професорка зізнається, що трохи перфекціоністка і виношує мрію про створення моделі ідеального супроводу пацієнта, де на всіх етапах від діагностики до лікування людину вислухають, приймуть з максимальною увагою, повагою та гідністю. Бо так має бути.

"Працювати професійно, вміти почути пацієнта й зберегти простоту в стосунках", – така головна рекомендація від Анни Крижанівської у 75-ті роковини онкоцентру.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!