Прогноз цін на квартири в новобудовах Івано-Франківська на 2021 рік


Відзвеніли колядками та щедрівками основні новорічно-різдвяні свята і в наше життя поступово входять будні нового, 2021 року.

В новий рік впевнено входить і ринок житла. Іванофранківці, які досі не встигли обзавестися власними квадратними метрами всерйоз замислюються: а як же зміняться ціни на житло цьогоріч.

Перш за все, варто сказати: дива не станеться і ціни на квартири у 2021 році лише зростатимуть.

Причин для цього – чимало. Фахівці аналітичного центру blago developer виокремили кілька чинників, які впливають на цінову ситуацію на ринку житла.
Перш за все, це вартість будівельних матеріалів, яка останнім часом суттєво зростає. За останні два місяці 2020 року вартість одної лише арматури зросла аж на 60%. Зауважимо, йдеться про основний будівельний матеріал, виробництвом якого в Україні займаються лише два заводи. Так само зросла вартість інших будматеріалів. Зокрема, бетон зріс в ціні на 25%, розчин – на 18%. Суттєво здорожчали вентильовані фасади, які переважно складаються з імпортних матеріалів, а відтак значною мірою залежать від курсу долара.

Тенденція до здорожчання будматеріалів, вочевидь, збережеться і в 2021 році, зважаючи на зростання цін на енергоносії, та прогнозований ріст курсу американської валюти щодо курсу гривні. Так, ухвалюючи цьогорічний державний бюджет, законодавці заклали до нього показник курсу долара США на рівні 29,1 гривень за долар. В той же час, за даними Конфедерації будівельників України, вже сьогодні деякі оператори ринку житла закладають в ціну собівартості будматеріалів курс 30 – 31 гривень за долар.

Попит також впливає на ціноутворення. Зауважимо, що принаймні в першому кварталі 2021 року попит на квартири прогнозується досить високий. Певною мірою це пов’язано з кризою, спричиненою пандемією на COVID-19 та веденими у зв’язку з нею карантинними обмеженнями. Слід очікувати, що налякані кризою, люди намагатимуться вкласти свої збереження у стабільні активи – те, що завжди буде в ціні. А що може бути стабільнішим за нерухомість?

Зрештою, пандемія і пов'язаний з нею карантин не дозволяє більш-менш впевнено спрогнозувати тенденції на ринку нерухомості. Будь-які коливання можуть суттєво вплинути і на курс іноземної валюти, а відповідно і на вартість будматеріалів, і на саму будівельну діяльність.

Враховуючи наведені чинники, фахівці аналітичного центру blago developer прогнозують, що, за умови відсутності інших різного роду форсмажорів, на кшталт нової пандемії або нових карантинних обмежень, у першому кварталі 2021 року ціни на квартири у новобудовах Івано-Франківська зростуть на 3 – 4%. 

Втім, процес здорожчання житла продовжиться і до кінця поточного року. За різними оцінками, до кінця 2021 року цей показник залежно від ситуації на ринку енергоносії та будматеріалів, а також загальної обстановки в країні може скласти 5 – 6% або навіть 8 – 10%. Чим не привід подбати про нове житло вже зараз?

Принагідно нагадаємо, що купити квартиру в Івано-Франківську на вигідних умовах можна у ЖК Family Plaza, Містечку Соборне, ЖК Comfort Park, Chocolate, Main House, Авторський, Manhattan, Паркова Алея та елітних комплекса Parus, Royal Hall, чи будинок у котеджному містечку Franko RiverClub.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!