«Прокладки» СБУ, міліції та податківців отримали 20% від 100 мільйонів за антрацит з ДНР


Понад 20 млн грн. за поставку антрациту з території ДНР на державні ТЕС «Центренерго» було перераховано трьом фірмам, пов’язаним з українськими правоохоронними органами.

Про це з посиланням на джерело у ДНР пише Сергій Головньов у «Інсайдері».

Гроші перераховувались у січні-березні 2015 року у рамках поставок вугілля з «Шахти ім. Кисельова» на «Центренерго». Тоді державні енергетики заплатити близько 100 млн грн. за 90 тис тонн. За даними колишнього комерційного директора ДП «Торезантрацит» Віталія Кропачова, є контракт на поставку 1,2 млн тонн антрацитів, що становить половину потреби українських ТЕС у вугіллі на опалювальний сезон.

«Шахта ім. Кисельова» є неробочим підприємством, але воно має реєстрацію в Україні та в ДНР. Відтак воно може поставляти вугілля від імені інших виробників.

Більша частина з вказаних 100 млн грн. – 65 млн грн. – пішли добувним підприємствам, серед яких шахта Жданівська», колишні державні об’єднання «Сніжнеантрацит», «Макіїввугілля», «Шахтарськантрацит» і «Торезантрацит».

Близько 6 млн грн. було заплачено залізничному експедитору «Транс систем лоджистикс» (один зекспедиторів-монополістів часів Януковича).

Ще понад 20 млн грн. через компанію «Сприяння» були перераховані фірмам «Ріолан» (4,7 млн грн.), «Раунер» (14,2 млн грн.) і «Брон плюс» (1,6 млн грн.), створеним в 2014 році в Києві та області. У всіх цих компаніях невідомі інтернету засновники, які також є їх директорами.

У ДНР стверджують, що названі компанії переводять кошти на користь українських силових відомств.

«Ріолан» – це компанія СБУ, «Раунер» – МВС, «Брон плюс» – ГФС. Курує весь процес Адміністрація президента, – пояснив «Insiderу» учасник ринку в ДНР, що не побажав називати себе. – Вся проблема в тому, що ці відомства не можуть поділити квоти між собою».

При цьому підприємство «Раунер» раніше уже фігурувало у розслідуванні податківців щодо «схеми міжрегіонального ухиляння від сплати податків».

Компанія «Сприяння» належить жительці Донецька Тетяні Автономової – матері донецького бізнесмена Дмитра Автономова, який через іншу свою компанію «Донуглемет» забезпечує паливом ДНР.