Прокуратура Прикарпаття притягнула до відповідальності 47 чиновників, які порушили права інвалідів


Забезпечення додержання законодавства про соціальний захист людей з інвалідністю є одним з пріоритетних напрямків діяльності органів прокуратури Івано-Франківської області.

Як засвідчують проведені перевірки, стан реалізації соціальних гарантій для прикарпатських інвалідів потребує покращення. В області зафіксовані факти порушення їх конституційного права на медичне обслуговування, недостатнього забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування. 

Дотепер місцевими органами влади не створені належні умови для безперешкодного доступу людей з інвалідністю до об'єктів житлового та громадського призначення, транспорту, культурно-видовищних закладів і спортивних споруд. Спеціальні місця для безкоштовного паркування транспортних засобів інвалідів не виділені. Більшість індивідуальних будинків, в яких проживають такі громадяни, не пристосовані до обмежених можливостей пересування. 

Загалом, впродовж поточного року на виявлені під час перевірок порушення прокуратурою Івано-Франківської області внесено 44 подання, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 47 посадових осіб.

Крім того, прокуратурою Івано-Франківської області розпочато кримінальне провадження за фактом службової недбалості посадових осіб структурного підрозділу ОДА, які не вжили заходів до повернення після смерті інвалідів державних автомобілів для забезпечення інших потребуючих. Спричинені збитки становлять 681,3 тис. грн. Наразі досудове розслідування триває.

Сфера соціального захисту людей з інвалідністю й надалі знаходитиметься на постійному контролі органів прокуратури Прикарпаття.