Протягом10 років в Україні було оформлено лише 994 прибудинкових територій


Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа ОПОРА» оприлюднила результати свого дослідження.

Багатоквартирний будинок – це цілісний майновий комплекс, в якому квартири «не висять у повітрі» окремо від прибудинкової території - земельної ділянки на котрій, власне, він розташований і яка необхідна для його життєзабезпечення. Співвласниками цього майнового комплексу – спільного майна є власники житлових і не житлових приміщень у будинку Здається все просто. Відповідно, ці власники повинні вирішувати, як використовувати свою землю. Але формально при приватизації квартир земельні ділянки не були передані новим власникам, а також такого права не набувають автоматично ті, хто купує квартиру. Земельна ділянка, переважно, продовжує перебувати у власності органів місцевого самоврядування. Згідно Закону, єдиний механізм, за допомогою якого власники квартир у багатоквартирному будинку можуть зареєструвати своє право на земельну ділянку – це створити ОСББ, і після цього вже оформити прибудинкову територію собі у власність чи користування.

Проте, на практиці дуже мало ОСББ змогли скористатися таким правом . На національному рівні не визначено процедури передачі прибудинкової території, тому дане питання віддано на «відкуп» місцевому самоврядуванню і залежить виключно від політичної волі місцевої влади. Оскільки в законодавчих актах саме право ОСББ прописане не зовсім чітко, то, якщо такої волі немає, то колізії у законодавстві слугують прикриттям для того, аби співвласники прибудинкової території не отримали.

Коаліція громадських організацій дослідила, скільки ОСББ та ЖБК змогли скористатися правом на землю.

За даними обласних Держкомземів України, що надали інформацію для коаліції, за останні десять років найменша кількість оформлених прибудинкових територій – південь та схід України.

Всього за ці роки було оформлено 994 прибудинкових території (кількість зареєстрованих ОСББ близько 18 тисяч), у власність ОСББ – 568, в оренду ОСББ – 196 ділянок та ЖБК 128 ділянок власність та 102 у оренду.