Прикарпатці боргують за газ понад 87 мільйонів гривень


Заборгованість споживачів Прикарпаття за спожитий природний газ перед ПАТ «Івано-Франківськгаз» з початку 2015 року зросла на 18,5 млн грн і станом на 1 липня становить 87,4 млн.грн. Це в 1,5 рази більше, ніж в аналогічний період минулого року.

Найбільшими боржниками за газ є: побутові споживачі – 71,1 млн. грн. (81,4%),  бюджетна сфера – 11,6 млн. грн. (13,3 %) та промисловість – 4,7 млн. грн. (5,3 %).

«Збільшення заборгованості на 23,9 млн.грн., у порівнянні з минулим роком, пов'язано передусім із суттєвим підвищенням ціни газу, – розповідає голова правління ПАТ «Івано-Франківськгаз» Василь Вітюк. – Зараз найпроблемнішими споживачами залишаються мешканці багатоповерхівок. Їх заборгованості серед населення становить 28 млн. грн.».

Окрім того, цьогоріч, на відміну від попередніх років, спостерігається тенденція до нарощення заборгованості влітку. Більшість  споживачі в міжопалювальний період завжди намагалися заплатити за спожитий взимку газ. Та через високу ціну,  велика частка населення виявилася неспроможною розрахуватися за комунальні послуги. Тому споживачам, з метою уникнення заборгованості, необхідно скористатися своїм правом  на оформлення субсидії.

Якщо споживач нарощуватиме борги за спожитий газ, ПАТ «Івано-Франківськгаз» змушене йти на вимушений крок – після письмових попереджень відключати боржників від газопостачання. Протягом першого півріччя поточного року від газопостачання були відключені 623 споживачі. Як правило, це матеріально забезпечені люди. Ще понад 700 боржників були передані до суду.

Нагадуємо, відновлення газопостачання можливе після повного погашення заборгованості та проведення оплати за «припинення  та відновлення»  газопостачання