Прикарпатці погасили майже 70 мільйонів гривень податкового боргу


Як повідомили у відділі погашення заборгованостей Головного управління ДФС в Івано-Франківській області за 9 місяців 2015 року за рахунок заходів, вжитих органами ДФС області із забезпечення погашення податкового боргу до бюджету надійшло 69,3 млн.грн.

Так, за рахунок стягнення коштів з рахунків боржника у банках, та вилучення готівкових коштів погашено 1,5 млн.грн. податкового боргу, від підприємств, які перебувають у процедурах банкрутства в рахунок погашення податкового боргу сплачено 40,4 млн.гривень.

Також, режимом розстрочення грошових зобов’язань (податкового боргу) скористалися 48 платників - юридичних осіб та 5 громадян по сплаті податку на доходи з фізичних осіб, які за дев’ять місяців сплатили до бюджету 57 млн.грн. розстрочених сум та 3,8 млн.грн. процентів за користування кредитом.

Крім цього, в податкову заставу описано майно платників податків на суму 217 млн.грн, до суду подано 22 позови на отримання судового рішення щодо надання дозволу на реалізацію майна, яке перебуває у податковій заставі, на суму 4,9 млн. грн., на реалізацію уповноваженим ДФС України біржам передано майна згідно експертної оцінки на суму 5,3 млн.гривень.

В ГУ ДФС в області звертають увагу, що податковий борг у платника податків виникає у разі не сплати ним  у встановлені законодавством строки суми грошового  зобов'язання, які самостійно визначені ним у податковій декларації, або визначені контролюючим органом. Якщо платником  податків - боржником самостійно не погашається сума податкового боргу, то відповідно до вимог Податкового кодексу України, орган ДФС здійснює, за платника податків і на користь держави, заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків.

Слід зазначити, що на офіційному порталі ДФС України працює сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», скориставшись яким платники мають змогу отримати інформацію щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг.