Прикарпатці поскаржилися на свиноферму «Даноша» Всесвітньому Банку


Громади Галицькиого та Калуського районів Івано-Франківської області за підтримки Національного екологічного центру України вимагають негайного покращення діяльності компанії “Даноша”, яка належить данській Axzon A/S.

Компанія “Даноша”, отримавши позику в 70,6 млн доларів від Міжнародної фінансової корпорації (МФК, Група Всесвітнього банку), збільшує свої потужності, нехтуючи впливом на навколишнє середовище та місцеве населення.

Мешканці сіл Делієво, Лани та Сівка-Войнилівська потерпають через відсутність компенсацій за використання їхньої землі, зниження родючості ґрунтів, забруднення повітря та неприємний запах, що погіршує самопочуття населення. А це фактично є порушенням їхніх прав на безпечне довкілля та здоров’я. Крім того, селян не забезпечили достовірною інформацією про екологічні впливи і стан навколишнього середовища та не взяли до уваги їхню думку. Всі свої проблеми місцеві громади виклали у скарзі до омбудсмена Групи Всесвітнього банку, щоб вплинути на безвідповідальну компанію, яка взяла кредит у МФК.

Проблема потребує негайного вирішення ще й з огляду на те, що всі свиноферми “Даноші” знаходяться в басейні річки Дністер, який є транскордонним водотоком регіонального значення під юрисдикцією Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків (Гельсінкі, 1992), пишуть Паралелі.

Крім того, деякі з цих об’єктів в Калуському районі розташовані поблизу зони екологічної катастрофи, а в Галицькому – біля національного природного парку, який має чутливі екосистеми.
“Аби уникнути таких ситуацій, важливо, щоб місцеві громади були головними учасниками обговорення планів та ухвалення рішення щодо будівництва масштабних ферм на своїй території”, – зазначає Наталія Коломієць, фахівець з охорони навколишнього природного середовища НЕЦУ.