Прикарпатців закликають складати списки осіб, що підпадають під люстрацію


Сьогодні в Івано-Франківську відбулась спільна прес-конференція Координаційної ради громадських організацій, Народної ради та Самооборони. Темою розмови стало очищення влади, що має розпочатись після опублікування Закону про люстрацію.

Як розповіли активісти, після підписання довгоочікуваного документу Президентом, вони вирішили не стояти осторонь, а об’єднатись в ініціативну групу під назвою «Громадська люстрація».

Тож вже з цього тижня запланували поїздку районами області, де проводитимуть зустрічі з громадами та складатимуть списки осіб, що повинні звільнитись із займаної посади, передає кореспондент "Бліц-Інфо". І наголошують - вони не «люстратори», а громадські активісти, що будуть слідкувати за втіленням у життя відповідного закону. А контроль полягатиме в поданні відповідних списків та обговоренні кандидатів.

Громадський активіст Роман Островський вважає, що в цій справі є дуже важливим контроль громадськості.

«Зараз перед українцями стоїть кілька основних завдань: створити списки, прослідкувати, щоб з нього ніхто «не випав», контролювати судові процеси, де корупціонери схочуть відновитись на посаді. Дуже важливим є майновий етап –  перевірити, чи підпадають статки чиновника до його зарплати. Це дуже складний етап і без підтримки ЗМІ не обійдеться. Взагалі люстрація – це дуже довгий процес і головне не зупинятись. В деяких країнах він тривав по 20 років», - наголошує Роман Островський.

Активіст також висловлює сподівання, що оновлена Верховна Рада "знайде у собі сили" та внесе зміни до Закону, що дозволить люструвати й народних депутатів.

А координатор Самооборони Івано-Франківська Юрій Лоп'янецький каже, що потрібно «розворушити» суспільство, адже без активної громадської позиції про деяких корупціонерів можуть забути. Тож закликав людей у районах складати власні списки чиновників.

«Просимо людей збирати та надавати більш детальну інформацію по кожному районі. Починаючи з цього тижня, ми будемо їхати в райони та збирати у цю інформацію, щоб ніхто «не випав». Тож 15 жовтня завітаємо до Верховини та Косова, 16 – Тлумача та Городенки, 18 будемо у Рожнятові та Калуші, 19 – у Богородчанах та Надвірні. 20 жовтня поїдемо до Яремче, 21 – Снятина, 22 – Долина та Болехів, 23  –Рогатин і 24 жовтня – Івано-Франківськ», - повідомив Юрій.

Активісти запевнили, що обов’язково перевірятимуть ці списки, що до них не потрапили випадкові люди. Хоча, зауважують, щоб правильно було б якби всі чиновники, що мають за собою «провину» самостійно покидали посаду. Впевнені, що такі точно будуть, тим не менш, не минеться без тих, хто будь-якими методами спробують залишитись на «теплому» місці. І наостанок жартують, що якщо не буде діяти закон про люстрацію, то подіє закон смітників.