«Прикарпатець» німець Курт Сімхен: В Івано-Франківську немає культури пам’яті, що принижує родичів загиблих Героїв


Уродженець німецького міста Редеберг (нім. Radeberg) Курт Сімхен вже понад десять проживає в селі Березівка, що на Івано-Франківсьщині разом із українкою пані Мирославою. У свої 65 років пан Курт здобув чотири вищі освіти (до 45 років відвідував пари в університеті). До 55 років був активним громадянином Німеччини, а останні 10 років усі свої сили та можливості віддає Україні.

Громадянин Німеччини активно вболіває за Україну та докладає надзвичайних зусиль для допомоги прикарпатцям і не тільки.  Коли країна переживала кривавий Майдан, пан Курт був активним учасником та благодійником Майдану.

Та сьогодні «прикарпатського» німця хвилює ставлення не до живих, а до мертвих. Про це Сімхен повідомив у листі до редакції «Бліц-Інфо». На його думку, в Івано-Франківську жахливе ставлення до культури пам’яті.

«Нещодавно читав статтю щодо проблеми вигулу собак у Меморіальному сквері. Багато хто з мешканців і справді вважає цей парк тільки місцем для вигулу. Натомість немає кому подумати про могили українських Героїв. І якщо поховання Героїв сьогодення доглядають родичі загиблих, то до решту всім байдуже. До прикладу, хрести Січових Стрільців виглядають жалюгідно. Я не хочу описувати кожен пам’ятник, адже ця проблема не тільки в Меморіальному сквері», - пише німець.

Курт Сімхен вважає, що така ж ситуація і в Дем’яновому лазу.

«Він дуже далеко та не виконує поставлених перед ним завдань – бути пам’яттю української історії. Надіюсь, душі похованих там людей знайшли спокій. Та найсумнішим є ставлення до пам’яті Небесної сотні поруч входу до міськради. Знищені та спаплюжені фото новітніх Героїв України, які ніхто не здогадувався привести до ладу. Ця ганьба додає страждань родичам загиблих. В містян та влади загалом погано з культурою пам’яті. Та наше місто має показати, наскільки воно є важливим в історії України. Я назву лише один приклад: у січні 1919 року столиця ЗУНР знаходилась в Станіславі», - зауважує у листі Сімхен.