Прикарпатські підприємства експортували 6,8 тисяч тон зернових культур


З початку року Івано-Франківською митницею Міндоходів здійснено митне оформлення експорту 6,8 тис. тон зернових культур, вартістю 15,5 млн. грн.

Зокрема суб’єкти господарювання експортували на ринки інших країн:

- насіння проса – 1,8 тис. тон;

- насіння кукурудзи – 5 тис. тон.

Керівництвом митниці приділяється особлива увага забезпеченню оперативного митного оформлення під час експорту зернових культур за спрощеною процедурою, особливо у період збору врожаю.

Нагадаємо, з моменту набрання чинності нового Митного кодексу України значно спростився порядок митного оформлення зернових культур.  Це  пов‘язано, насамперед, із скороченням переліку дозвільних документів, які контролюються митними органами.

На сьогодні експорт зерна здійснюється на загальних підставах. Жодних сертифікатів якості, сертифікатів походження, контрактів, засвідчених на біржі, при здійсненні експорту зерна митницями не вимагається. При здійсненні митного оформлення зерна контролюється лише підтвердження проведення фітосанітарного та радіологічного видів контролю.

Разом з тим, для підтвердження українського походження товару в країні експорту, необхідно отримати сертифікат про походження товару, що видається  торгово-промисловими палатами в Україні. Зазначений документ, як правило, передається експортером іноземному контрагенту.

Фахівці Міндоходів у межах своєї компетенції  готові співпрацювати із  Торгово-промисловою палатою України та учасниками ринку у питанні спрощення процедури видачі сертифікатів походження,  що підтверджують українське походження сільськогосподарської продукції.