Прикарпатські податківці пояснюють, яких змін в законодавстві слід очікувати


У 2015 році розпочалась податкова реформа. Ряд змін уже відбулося.

Податківці спільно з громадськістю та бізнесом напрацювали ряд пропозицій щодо зміни діючого законодавства, значна частина яких знайшла своє відображення в законах, які набрали чинності з нового року. Зокрема, щодо не застосовування РРО підприємцями, обсяг доходу в яких не перевищує 1 млн. гривень, зменшення ставок єдиного внеску, рентної плати за видобуток природного газу.

«Приємно відзначити, що за нашої ініціативи було внесено зміни до податкового кодексу в частині акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, які деталізували визначення «реалізації пального», «обов’язкової реєстрації платників що здійснюють реалізацію пального по місцю здійсненню торгівлі», та які знайшли своє відображення в новому кодексі. Саме відсутність чіткого визначення поняття «некомерційного використання» призводило до зловживання цим з боку АЗС при реалізації ними пального через «скетч карти», «талони», «чеки». В результаті таких змін, очікуємо в поточному році залучити додатково близько 25 мільйонів гривень платежу» - зазначає начальник Головного управління ДФС в Івано-Франківській області Ірина Столярик. 

Загалом, спрогнозувати надходження у 2016 році в умовах, яких ми сьогодні знаходимось, досить складно. У зв’язку із змінами до Податкового кодексу, які набрали чинності з 1 січня цього року, не можливо ствердно сказати, що бюджет отримає додаткові поступлення чи навпаки недоотримає їх. Зменшення ставок по одних платежах, для прикладу ЄСВ, податку на окремі доходи фізичних осіб компенсовуватиметься розширенням бази оподаткування за рахунок ПДВ сільгоспвиробників та вдосконаленням механізму адміністрування по інших платежах, наприклад - акциз з роздрібної торгівлі». Крім того, на зменшення надходжень податків вплине перехід 18 великих платників податків згідно Податкового кодексу на обслуговування до спеціалізованої податкової інспекції з обслуговування великих платників у м.Львові, якими протягом минулого року сплачено 292,9 млн. грн. до державного бюджету в тому числі 147,1 млн. грн. ПДВ та 28,8 млн. грн. податку на прибуток.  

«Зміни, внесені до Податкового кодексу Законом України від 24.12.2015 р. № 909, торкнулись практично всіх податків і зборів, що адмініструються фіскальною службою як в частині ставок податків так і періодів сплати або подання звітності, - зауважила Ірина Столярик.

Як повідомлено, податок на прибуток та  податок на додану вартість залишаються на рівні 18% та 20%  відповідно. Натомість, з 1 січня  податок на доходи фізичних осіб – збільшується з 15% до 18%. Разом із тим, відбулось значне зменшення навантаження на фонд оплати праці, зокрема знижено ставку єдиного соціального внеску для підприємств до 22%. Раніше ЄСВ становило в залежності від класу ризику від 36,7 – 49,7 %. Крім того, скасовано утримання ЄСВ з найманих працівників, яке становило 3,6 %. Зазнала змін гранична ставка податку на нерухоме майно, що встановлюється місцевими органами влади з 2% до 3%  розміру мінімальної заробітної плати. «Пільгові метри» не змінилися - 60 кв. м для квартир і 120 кв. м. для житлових будинків, проте місцеві органи влади позбавлені права збільшувати площу, до якої застосовується пільга. Власникам квартир понад 300 кв. м та будинків понад 500 кв. м за кожен такий об’єкт додатково доведеться сплачувати 25 тис. грн. податку на рік. Що стосується транспортного податку, то тепер оподатковуються легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати (1 033 500 грн. станом на 1 січня 2016 р.) тощо.

Також Ірина Столярик зазначила, що для кращої поінформованості платників податків органи державної фіскальної служби Прикарпаття розпочали широку масово-роз’яснювальну роботу щодо останніх змін податкового законодавства. З вказаних питань вже протягом січня у кожній ДПІ відбуваються семінари, тренінги, консультують працівники Центрів обслуговування податків, багато роз’яснень уже розміщено на офіційному порталі в мережі Інтернет, здійснено запис відеороз’яснень з новацій Податкового кодексу. Тобто кожен платник має можливість з’ясувати для себе ті проблемні питання, які виникають у нього у зв’язку з законодавчими змінами.