Прикарпатські рятувальники просять туристів бути обережними в горах


Українські Карпати ─ величні і неповторні в красі своїй гори, вкриті віко­вічними лісами, бурхливі ріки, кришталево прозорі високо­гірні озера — «морські очі», барвистий килим полонин з отарами овець, мелодії гуцульської трембіти.

Кожного року дедалі більше туристів прагнуть відвідати наш овіяний легендами край, щоб відпочити від шуму мегаполісів у цьому куточку первозданної природи. Зманіжені цивілізованим життям городяни, що становлять основну частину візитерів, здебільшого зовсім не підготовлені до перебування у горах і мають про нього досить поверхове уявлення. Ці «сміливці» часто вирушають найскладнішими гірськими маршрутами, навіть не кинувши оком на карту та не зареєструвавшись у пошуково-рятувальних пунктах. Такі подорожі здебільшого закінчуються однаково: голодні та змерзлі, а часом і травмовані, горе-туристи стають «клієнтами» гірських рятувальників.

Вирушаючи у гори, більшість туристів-аматорів і не здогадується, що потрапили в особливий світ, сповнений водночас і чару, і небезпеки. Тут може стати справжнім лихом відсутність таких елементарних речей, як плащ, сірники чи ліхтарик. Через неправильно, без врахування фізичного стану учасників вибраний маршрут, брак інформації про метеоумови люди свідомо чи несвідомо наражають на небезпеку себе і оточуючих. Звісно, необхідні поради можна було б отримати у гірських рятувальників, але чомусь деякі горе-туристи оминають гірські пошуково-рятувальні пункти десятою дорогою. А між тим, саме реєстрація тут, стверджують рятувальники, є стовідсотковою гарантією надання допомоги людині, котра потрапила в скрутне становище в горах.

А з початку 2015 року прикарпатськими гірськими рятувальниками було здійснено 25 виїздів на пошуково-рятувальні роботи та врятовано близько тридцяти туристів.