Прикарпатським дорожникам нападало роботи


Минулого тижня Івано-Франківська область, як зрештою і майже вся країна, потерпала від сильних снігопадів. Як кажуть рятувальники, особливо сильно негода розігралася на вихідні. Закурені дороги, заблоковані села, застряглі у заметах автівки. Хто постраждав найбільше і коли будуть ліквідовані наслідки?

Як повідомляють у службі автодоріг області, у зв’язку з сильними вітрами, які зумовили перемети на дорогах, проблеми виникли у шести районах Прикарпаття – це Городенківський, Тлумацький, Коломийський, Снятинський, Рогатинський і Галицький. Загалом же на ранок понеділка заблокованими були дороги до 104 сіл. Найбільше потерпала Городенківщина – доїзду не було до 41 села. Але, як запевнив начальник служби Володимир Рачкевич, дорожники працюють у посиленому режимі, аби відновити доступ до населених пунктів. Про посилений режим роботи говорять і в управлінні обласної державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

Усі повідомлення про людей, які опинилися у біді через сніги, важко й перелічити.

Лише протягом 31 січня – ранку 1 лютого рятувальники 18 разів виїздили, аби витягувати транспорт із заметів. Так, під Богородчанами пополудні з’їхав у кювет шкільний автобус, на щастя, на той момент у салоні був лиш водій. А близько опівночі на дорозі Мединя-Галич потрапили у замети три легковики.

Як каже начальник ДСНС в області Володимир Чернецький, загалом же за ці дні рятувальники виїздили близько 200 разів, зі снігових заметів врятували приблизно 300 людей.

Були й набагато серйозніші випадки, коли людям у заметених селах потрібна була медична допомога. До городенківського села Глушків медиків викликали двічі. 31 січня захворіла п’ятирічна дитина, а швидка не могла дістатися до місця. Тож лікаря рятувальники доправляли до будинку на пожежній машині. Так само на пожежній дитину разом із мамою доправляли до швидкої.

В ніч із суботи на неділю з того ж Глушкова в Городенку доправляли породіллю. У жінки уже відійшли води й почалися перейми. Як повідомляють дорожники, аби доправити її до лікарні, перед машиною швидкої пустили спецтехніку – фронтальний навантажувач для розчищення заметів. На щастя, все минулося добре. Здорова дівчинка народилась уже в лікарні.

Про те, яка в нас ситуація з дорогами, Володимир Рачкевич пояснював на сесії обласної ради.«Сила вітру перевищувала 5 м / с, при таких умовах утворюються великі перемети, які дорожники своєю технікою не в силах побороти, – переконував він. – Ми доклали дуже багато зусиль для того, аби розблокувати дороги до сіл. Але всі наші зусилля приводили до того, що ми почали ризикувати життям своїх людей. Тож в ніч на понеділок було прийняте рішення припинити роботи до тих пір, поки не зменшиться сила вітру».

Як запевнив Рачкевич, роботи відновили уже зранку. Констатував, що вже у понеділок на дорогах державного значення проблем не було. І пообіцяв, що до 5 лютого сполучення буде відновлено з усіма заблокованими селами.

Але простою доповіддю Володимир Рачкевич не відбувся. Депутатів обурила «перерва» дорожників через сильні вітри. «Ви кажете, що ризикували життям своїх людей, – звернувся до начальника служби автомобільних доріг депутат Манолій Піцуряк. – А ви не ризикували життям тих людей, до яких не могла доїхати швидка чи пожежна? Ви виставляєте як своє геройство, що жінка родить по дорозі в лікарню. Ви мали працювати день і ніч. Снігу півзими не було. Ви мали організувати свою роботу так, аби не ризикувати нічиїм життям».

На що Рачкевич вкотре запевнив, що до роботи були задіяні всі сили – як дорожників, так і ДСНС. А щодо породіллі: «Ну, в жінки почалися серед ночі пологи… силами дорожників народилася здорова дівчинка». Таке формулювання викликало сміх не тільки в депутатів, але й у самого Рачкевича. Хоча самій жінці тієї ночі навряд чи було смішно.

Загалом же і дорожники, і надзвичайники обнадіяли, що прог­ноз погоди на найближчий час обіцяє потепління, а для ліквідації наслідків снігопадів у них є все необхідне.

Репортер