Прикарпатський лісівник каже, що законно застрелив собаку


Сьогодні відбулась прес-конференція "Дому Сірка" щодо результатів розгляду справи про жорстоке вбивство собаки.

Як зазначила керівник ГО «Дім Сірка» Наталія Когут, вони отримали висновки по справі зі Львова. Експерти вказали як проходили кулі в тіло застреленої собаки, передає кореспондент «Бліц-Інфо». Однак, балістичну оцінку вони дати не можуть, оскільки не є в цьому спеціалістами.

«Тож ми вирішили провести ще й балістичну експертизу. Але виявилось її зараз не можуть провести, оскільки заяву занесли не в той реєстр. Тому ми звернулись в прокуратуру Богородчанського району щодо неправильного внесення заяви в Реєстр досудових досліджень», - розповіла Наталія Когут.

Однак, за словами Когут, в прокуратурі їм передчасно відповіли, що в діях Івана Зіняка (хлопця, котрого звинувачують у відстрілі собаки) немає складу злочину. З цього, каже жінка, можна зробити висновок, що правоохоронні органи цією справою займатись не хочуть.

"Не прочитавши документи, мені сказали, що це адмінправопорушення. Втім, ми знайшли рішення суду Волині щодо стрілка, який в місті вбив собаку. На мою думку, має проводитись евтаназія, а не відстріл собак. Якщо ми хочемо йти в Європу, то потрібно переймати європейські методи боротьби з безпритульними псами», - зазначила Наталія.

Прояснити ситуацію прийшов й сам Іван Зіняк. За його словами, він діяв в межах закону.

«Я діяв згідно статті 33 Закону України «Про мисливське полювання». Він дозволяє мені проводити відстріл вовків, лисиць, бродячих собак і котів та інших тварин маючи при собі тільки посвідчення працівника лісового господарства та дозвіл на носіння зброї. Крім того, в «Екоцентрі» проводяться екскурсії й для маленьких дітей, і були випадки, коли собаки гавкали та лякали дітей. Я не живодер і не проти собак. Я дуже їх люблю, у мене самого їх 8. Але вони мають бути з ошийником, у вольєрах та не мають приносили мисливському господарству збитків», - каже хлопець

Іван зауважив, що вся ця ситуація йому неприємна та з нього хочуть зробити цапа-відбувайла.

"За 4 місяці на посаді я вбив 2 собаки. В мене нема бажання відстрелювати собак, але я бачив багато випадків, що можуть робити собаки. Вони хитріші за вовків і не бояться ні вогню, ні світла", - зауважив Зіняк.

Однак, Наталія Когут запевнила, що вбитий пес не був диким.

«Цей пес був соціально-адаптований. Він не дикий, адже проживав на території «Екоцентру» та його підгодовував сторож, котрий працює там вже протягом 5 років. Насправді, вина в тому, що наші люди не усвідомлюють своїх дій, коли вчиняють так жорстоко з тваринами», - зауважила Когут.

Після цих слів, Руслан Коцаба, котрий прийшов підтримати горе-лісівника, посилаючись на свій минулий досвід роботи головним мисливствознавцем, зауважив хлопець діяв згідно закону.

«Він не винен. Йому дали документ на відстріл тварини. А тепер з нього роблять живодера. Є чітко прописана нормативна база, яка має чинність закону, про те, що у мисливських угіддях бродячі тварини не відловлюються, а відстрілюються», - сказав Коцаба.

Втім, Наталія Когут зазначила, що цю справу так не залишить і має на меті логічно зевершити її. Також вона зауважила, що не бажає хлопцю зла, але хоче на цьому прикладі добитися змін на законодавчому рівні.

«Хотілось би довести до логічного кінця цю справу – це або порушення, або відмова. Навіть якщо буде відмова, факт був, є прецедент у законодавстві і потрібно виносити це питання на вищий рівень і змінювати законодавство, щоб відняти дозвіл відстрілу для мисливців. Якщо ми йдемо в Європу – відстрілювати не можна!», - переконана Наталія Когут.