Прикарпатський виробник цегли повністю відмовився від використання газу


Один з найбільших виробників високоякісної цегли на Прикарпатті використовує замість природного газу відходи вуглезбагачення.

Як зазначає голова наглядової ради АТ "Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів" Іван Симотюк, сьогодні чотири заводи підприємства застосовують для випалювання цегли аргіліт, який утворюється в ході збагачення вугілля, пише газета Галичина

За його словами, освоєнням і впровадженням цієї технології підприємство займається вже понад 25 років. Співпрацюючи з центральною фабрикою "Червоноградська", яка збагачує добуте у Львівсько-Волинському басейні вугілля, коломийське заводоуправління почало домішувати аргіліт у глину, з якої випалюють цеглу.

Зростання цін на газ у останні три-чотири роки змусило підприємство інтенсивніше економити дорогі енергоресурси. Як результат, у 2014 році коломийське заводоуправління вперше довело частку аргіліту при формуванні глини для випалювання цегли до 25% - і заощадило близько 8 млн кубометрів газу, наголошує фахівець, зауважуючи, що у 2015 році товариство розраховує зекономити 10 млн кубометрів блакитного палива.

Однак перехід на використання відходів вуглезбагачення, які потрібно транспортувати у вологому вигляді, вимагає від заводоуправління високої організованості та складання високоточних прогнозів. Цьогоріч товариство планує отримати 600 вагонів аргіліту з Червонограда протягом літа та на початку осені - поки не вдарять перші морози та не перетворять вологий матеріал у змерзлі брили.

АТ "Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів" має власну під'їзну колію і площі, на яких аргіліт разом із глиною складують у бурти. В процесі підготовки виробництва змішаний із глиною аргіліт починає горіти у печі при температурі 650-700 градусів, спікаючи глиняну масу. До моменту остаточного випалювання готових цеглин відходи вуглезбагачення повністю вигорають.

На додачу, на заводах товариства відмовились навіть від використання газу для розігріву альтернативного палива у печах до потрібної температури.

На перших позиціях зони випалу на чотирьох заводах встановлені вугільні установки, які подають на пальники розмелене на порошок вугілля. На оснащених комп'ютерами установках пальники вмикаються автоматично, стабільно тримаючи температуру на необхідному рівні.

Сьогодні природний газ у коломийському заводоуправлінні використовують для виробництва кахлю та для приготування їжі. Примітно, що підприємство впродовж останніх семи років спорудило для випалювання кахельної продукції шість електричних печей, значно скоротивши споживання блакитного палива.

На додачу, адміністративні, виробничі та побутові приміщення заводоуправління та чотирьох заводів забезпечують теплом твердопаливні котли турецького виробництва, які дозволяють спалювати і добрі дрова, і тріски, і подрібнені відходи з деревообробних виробництв, і торф

Сьогодні використання аргіліту і суттєва економія газу дозволяють Коломийському заводоуправлінню будівельних матеріалів випускати високоякісну продукцію за досить прийнятною ціною.