Прикарпаття: Точка кипіння


Гнули, гнули палку і таки перегнули. Те, що сьогодні відбувається у всіх західних областях країни, і не тільки, – це прямий наслідок дій влади. Так коментують події прикарпатські активісти. Але ситуацію в регіоні називають більш-менш стабільною, хоча є й перестроги з огляду на інформацію, що з захоплених приміщень силовиків люди винесли зброю.

Людський гнів

Цієї ночі (проти 20 лютого) до захоплених напередодні протестувальниками будівель додалась ще й Івано-Франківська митниця. Як повідомляють у прес-службі установи, група із 300 осіб підійшла до приміщення. Півсотні з них зайшло всередину і, представившись «Правим сектором», вимагала віддати серверне обладнання, погрожуючи підпалом будівлі. Працівники митниці опору не чинили і «гості» забравши частину серверів із собою залишили приміщення. Тож інше майно та приміщення не постраждали.

Ще вдень 19 лютого в Івано-Франківську пікетували приміщення управління Міністерства доходів. Все обійшлося мирно. Начальнику управління Віктору Рахмілю вдалось домовитись із мітингуючими. Люди вимагали винести їм портрет Януковича. Але пан Рахміль запевнив, що у нього немає такого. Кілька активістів зайшли до приміщення і пересвідчившись, що портрету гаранта у податковій дійсно немає повернули з людьми на Майдан.

Також стало відомо про те, що активісти винесли із захоплених раніше приміщень військової частини та СБУ зброю, розпечатавши склади. У СБУ заявляють, що в руках людей опинилося 268 табельних пістолетів, 3 ручних кулемети, дві гвинтівки, 15 тисяч патронів, а також біля сотні бойових гранат.

Нагадаємо, що за попередню ніч в Івано-Франківську мітингувальники захопили приміщення, де знаходяться управління МВС та СБУ в області та прокуратури. І якщо з міліціянтами все пройшло більш-менш спокійно, то мітинг під СБУ мав значно сумніші наслідки.

Очевидно, що різні наслідки стали результатом різної поведінки очільників управлінь. Після нетривалого протистояння начальник обласного управління УМВС Василь Фелик таки вийшов до протестувальників, написав заяву на звільнення, заради «спокою у суспільстві і щоб мітингувальники мирно розійшлись по домах». А також запевнив, що не буде відкликати свою заяву так, як зробив це Сало у Львові. В тім все ж таки зауважив, що остаточне рішення про його звільнення буде приймати Міністр внутрішніх справ. Невдовзі правоохоронці та спецпідрозділ «Беркут» без зброї покинули приміщення УМВС. Будівлю зайняли мітингувальники. Вони походили коридорами, винесли національні прапори з приміщення та розбили портрет Януковича. А далі пішли штурмувати СБУ.

Начальник СБУ в області не виявив бажання вийти до людей. В результаті ситуація загострилась, і в сторону будівлі полетіли коктейлі Молотова та запалені шини. В результаті сталась пожежа. СБУ брали штурмом. Очевидці кажуть, що під час штурму із будівлі лунали постріли. На щастя, ніхто не постраждав, що не скажеш про саме приміщення Служби… Обгорілі стіни, понищені меблі, виламані двері, погоріла документація. Від людського гніву таки не сховатись у високих кабінетах.

Також тієї ночі командир військової частини 1241 ВВ УМВС, що в Івано-Франківську, підполковник Петро Шуляк продемонстрував протестувальникам задокументоване зобов’язання не віддавати явно злочинних наказів. У зобов’язанні він запевнив, що особовий склад не буде виконувати явно злочинних наказів і не буде протидіяти мирним акціям протесту громадян.

Згодом протестувальники розбили ще й будівлю обласної прокуратури – повибивали вікна, повиламували двері та грати. А вже вдень зайшли до міського суду. Щоправда, сюди їх впустив сам начальник охорони. Тож люди походили коридорами і покинули приміщення. Працівників у суді не було.

Як повідомив «Збручу» керівник Штабу національного спротиву в Івано-Франківську Василь Попович, зараз протестувальників у захоплених вночі приміщеннях немає. «Це не було ніяке сплановане захоплення, це був спонтанний вияв людського гніву», – пояснив Василь Попович.

Також в Івано-Франківську триває бойкот бізнесу регіоналів. Зокрема, залишається заблокованим під’їзд до гіпермаркету «Епіцентр». Тут споруджена невелика барикада. Люди кажуть, що будуть стояти, доки треба. Водночас надходить інформація про приїзд до Івано-Франківська автобусів із «тітушками». Тож всіх закликають бути обережними. А в’їзди до міста контролюються активістами.

На Олімпіаді в Сочі прикарпатська спортсменка-гірськолижниця Богдана Мацьоцька та її батько і тренер Олег Мацьоцький відмовились від подальшої участі у змаганнях в знак протесту проти того свавілля, що чинить українська влада. Кажуть, що не можуть усміхатись і вдавати, що все нормально, коли на батьківщині гинуть люди.

А з Києва до Івано-Франківська повертаються бійці ВВ, яким днями раніше таки вдалось попри блокування виїхати на Майдан. Зараз вони пишуть рапорти на звільнення і відмовляються виконувати накази керівництва.

Триває сесія

Зараз в Івано-Франківську триває сесія обласної ради. На ній уже встигли пересваритись громадські активісти, Штаб національного спротиву та Штаб народної самооборони. В основному через неузгодженість дій між різними групами народної революції.

Також активісти Майдану закликали не займатись мародерством, не захоплювати будівель та не шкодити майно, аби не дискредитувати мирних протестувальників перед громадою міста.

Студенти формують свої бригади

Тим часом в Івано-Франківську сформувався Штаб студентського спротиву. Він зайняв приміщення обласної «Просвіти» на підставі цілодобової оренди. Студенти намагаються не співпрацювати з політиками. Хоча, як каже «Збручу» активістка Штабу Наталія Сербин, свої дії вони все-таки координують із Штабом національного спротиву. Зараз тут активно проходять навчання бійців самооборони, формуються місцеві бригади народної міліції та для відправлення до Києва. Також відбувається організація виїзду на Київ бригад студентів-медиків. У місті оголошено студентський страйк.

У Штабі планують виготовляти амуніцію для бійців самооборони і відправляти її на Київ. Тому просять людей зносити усі необхідні матеріали, на кшталт: металевих касок, щитків, налокітників, наколінників, бронежилетів, металевих та каналізаційних труби, поролон, а також робочі інструменти.

На Київ!..

Містом їздять машини та звуковими сигналами закликають людей мобілізуватись на Київ. Люди виїжджають бусами, автобусами та легковим транспортом. Як повідомляють «Збручу» у Штабі національного спротиву в Івано-Франківську та активісти з Києва, протестувальникам поки що вдається дібратися до Майдану, не зважаючи на перешкоди збоку ДАІ.

Також сьогодні намагались затримати поїзд Івано-Франківськ – Київ, який зупинили в Коростені Житомирської області і завезли у тупик. За офіційною версією у міліцію поступив сигнал, що в поїзді перевозять вибухівку. Три години поїзд обшукували, але нічого не знайшли і відпустили.

Тим часом народний депутат від Івано-Франківщини Олександр Сич повідомив про трьох затриманих прикарпатців – з Коломийщини, Надвірнянщини та Галицького району, - яких звинувачують в участі у масових заворушеннях. Це тягне до 15 років позбавлення волі. На час нашої розмови у суді тривало обрання міри запобіжного заходу - два місяці утримання під вартою.

Ситуація під контролем?!

«Ми живемо у країні, в якій остаточно запанувала психопатія…», - так охарактеризував сьогоднішні події письменник Тарас Прохасько. Наскільки контрольованою є ситуація у суспільстві «Збруч» розпитав у безпосередніх учасників подій із Прикарпаття:

 

Керівник Штабу національного спротиву Івано-Франківська

Василь ПОПОВИЧ:

Ситуація в Івано-Франківську схожа до тих, які мають місце сьогодні у всіх західних областях України. Людям увірвався терпець. 19 лютого відбулось чи не наймасовіше віче з часів революції. Близько 15 тисяч наших краян зібралось, аби висловити свій гнів, як реакцію на події в Києві.

Серед загиблих є наш земляк з Городенки Сергій Дідич. Це мій однопартієць. Я дуже добре його знав, часто спілкувався. Дуже позитивна, цікава людина. Він вів активний спосіб життя, особливо любив сплави по Дністру. Сміливий чоловік, який любив свій край. В Києві очолював Івано-Франківську сотню.

Те, що відбувалось в Івано-Франківську вночі – це теж вияв народного гніву. Усе розпочиналось як мирний протест, а переросло у штурм адміністративних будівель. Це була незапланована спонтанна акція.

Тим не менше ситуацію в Івано-Франківську можна назвати більш-менш контрольованою. Люди не чіпають приватної власності, не трощать вітрини чи авто.

Штаб національного спротиву працює у декількох приміщеннях, є у нас пункт відправки людей на Київ, з дозволу мерії у приміщенні міськвиконкому облаштовано медпункт, в приміщенні обласної адміністрації та ради депутати проводять свої прийоми, в тому числі і представників «Правого сектору».

Зараз формуємо загони самооборони, які будуть працювати на місцях, відряджаємо сотні на Київ. Добираються наші люди нормально, перевізники перевірені, з досвідом і знають, як довезти людей на Майдан, оминаючи пости ДАІ.

 

Активістка Штабу студентського спротиву Івано-Франківська

Наталія СЕРБИН:

Ситуація в місті може в будь-який момент стати неконтрольованою. Тож формуємо загони народної міліції зі студентів для забезпечення правопорядку. Бо правоохоронні органи, фактично, своїх функцій не виконують. Насторожує і той факт, що вночі із будівель МВС та СБУ активісти винесли зброю.

 

Народний депутат України (ВО «Свобода»)

Руслан МАРЦІНКІВ:

Народна революція не може бути повністю контрольованою. Влада пішла на конфлікт, вона спричинила сьогоднішню ситуацію. І отримала відповідну реакцію людей у Києві і на місцях. Я особисто бачив, як застосовують проти мирних людей зброю, гранати, які розриваються цвяхами. Саме через таку гранату загинув мій побратим Сергій Дідич. Знаю, що є ще загиблі із Тернопілля та Львівщини.

Народу на Майдані значно прибавилось, і люди продовжують приходити. Вчора тут уже було близько 50 тисяч. І це вселяє оптимізм і надію. Люди приходять, не зважаючи на небезпеку, розуміючи можливі наслідки. Немає ніякої паніки чи хаосу, бо люди йдуть сюди свідомо. Прибувають протестувальники з регіонів, в тому числі з Прикарпаття, тут працюють бригади «швидких» з Івано-Франківщини. Добираються люди більш-менш без перешкод, різними шляхами, але їм це вдається.

Зі сцени постійно лунає інформація про те, що відбувається в Києві, в регіонах. Логіки у дії влади немає ніякої, тому всього можна очікувати, і люди до цього готові.

 

Прес-секретар Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, ієрей

о. Юрій ТРУХАН:

Кожного вечора на віче служиться молебень. Семінаристи духовної семінарії залучаються до співів для більшого духовного піднесення. Священики усіх деканатів нашої Митрополії приходять на Майдан. Також є наші духівники і в Києві. В ту ніч 18-19 лютого вони співали зі сцени Майдану. Кажуть, що було дуже моторошно. Там війна. Але, головне, молитись та покладатись на Бога.

Людям увірвався терпець – це факт. Але треба молитись. Господь тягне час для випробування віри. Митрополит Володимир Війтишин закликав усіх підтримати прохання Блаженнішого Святослава – Глави і Батька УГКЦ до посильної молитви і посту. Рівночасно Владика звернувся до душ пастирів, щоб в усіх парафіях Івано-Франківської архієпархії звучав церковний передзвін, проводились богослужіння за мир. Також ми зараз закликаємо до молитви родин. Коли усі разом, батьки з дітьми, моляться, така спільна молитва родини має велику силу.

Вчора у всіх храмах Івано-Франківська 16:45 до 17:00 лунав тривожний передзвін.