П'ять сіл на Косівщині не можуть вирішити, до якої ОТГ увійти


П'ять сіл Трацької сільської ради, що на Косівщині, досі не можуть дійти згоди, в яку об’єднану територіальну громаду їм входити. Одна частина громади хоче до Косова, інша – до Матеївців.

До складу Трацької сільської ради входять п'ять населених пунктів - Трач, Цуцулин, Кривоброди, Гуцулівка та Корости, пише Суспільне.

Ігор Спольницький проживає у селі Трач Косівського району. Чоловік - проти приєднання до Матеївецької ОТГ. Він - за приєднання до Косівської ОТГ, адже, розповідає, у цій громаді більше перспектив.

"Громада, яка буде налічувати більше 75 тисяч населення. Якщо по індексу на душу населення брати, то не можна порівнювати з нашими сусідами - Матеївецькою ОТГ. Тобто, нашими селами підсилили села Запруття. Весняний паводок показав, наскільки ми безсилі перед стихією і є відрізаними від центру ОТГ, який передбачається в селі Матеївці", - пояснює Ігор Спольницький.

Надія Семанчук живе в Цуцулині. Жінка показує списки з підписами жителів Трацької громади, які виступають за приєднання до Матеївецької ОТГ . Каже, що громада тричі збиралася на збори, але сільський голова жодного разу не прийшов.

Вона розповідає: "Коли ми побачили розвиток сусідніх сіл, а тут абсолютно нічого не робиться. Ми звертаємося до голови сільської ради із заявою. Просимо: організуйте схід селян, проведіть обговорення, щоб ми знали, куди маємо йти. Він заяву не реєструє. Веде себе ганебно. Скільки ми до сільської ради не приходили, обов'язково мусить бути поліція, патруль - у сільську раду нас не пускають".

За перспективним планом, села Трацької сільської ради спочатку належали до Косівської ОТГ. Таке рішення ухвалили на основі рішення сесії сільської ради. Депутат Трацької сільради Михайло Тинкалюк на засіданнях голосував за приєднання до Косова.

Він розповідає: "У нас є школа, в нас є три заклади культури, які працюють і в задовільному стані. Більшість людей, моїх виборців, - за Косівську ОТГ".

Депутатка Трацької сільської ради Любов'ю Пилипчук на сесіях виступала проти приєднання до Косівської ОТГ: "З мого округу хотіли і хочуть до Матеївецької ОТГ. Ми бачили, як розвивається ця громада, які покращення є, коли вступили прилеглі села Кропивища, Пилипи, Дебеславці, Ганів. Наскільки покращилися там умови життя людей, наскільки від Косова ніколи нічого не мали".

12-го червня за розпорядженням Кабміну населені пункти Трацької сільської ради приєднали до Матеївецької громади. Таке рішення сільський голова Роман Яремійчук називає незаконним.

"Вони списки зібрали, але ті списки фальшиві. Там триста чоловік – покійники, неповнолітні. Це абсурд таке писати. Вони по два рази писали людей. Я ж не зробив ті списки. Це їх адвокат підписував, що "з оригіналом вірно" Його підпис там є, і суд прислав сюди", - розповідає Роман Яремійчук.

Такої ж думки і секретар сільської ради Роман Слободян. Каже, що таке рішення вигідне керівництву Матеївецької громади: "Матеївці – просте село. Нічого нема - ні лікарні, ні військкомату, ні соцзабезу, ні податкової - нічого. Немає переваг. Все в Косові. Треба їхати в Матеївці, звідти - в Коломию. Який резон? Люди не хочуть. Хто має машину, ті з ініціативної групи, поїдуть, а люди за довідками не поїдуть. Переваги дуже великі. В районі ми залишаємося, по-перше. По-друге – статус гірський. Це людям "плюс" 20-25% буде до пенсії, зарплати".

Радник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Валерій Крецул у складі міжвідомчої регіональної групи був у Трацькій громаді та аналізував їхню інфраструктуру, надання публічних послуг, віддаленість від двох об’єднаних громад.

"Запропонували обом сторонам спільно з депутатським корпусом подворові обходи по всіх населених пунктах цієї сільської ради. Щоб вони визначили, куди люди хочуть, однак обходів не було здійснено. Тому рішення було прийняте Кабміном. Ми доводили уряду наше рішення і однієї сторони, і другої, аби вони могли визначитися", - говорить Валерій Крецул.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!