"Золота акція" Свободи або Порошенкові потрібен Тягнибок


Вибори Президента України відбулися і тепер залишилося дочекатися офіційних результатів від Центральної виборчої комісії та інавгурації Петра Порошенка. Переможець уже давно веде переговори з фракціями та окремими депутатами про переформатування парламентської більшості.

Хоча в Україні є традиція перебігання депутатів "під крило" новообраного Президента, та в Петра Олексійовича ситуація дуже складна. Якщо розглянути кількісний та якісний склад парламенту, то можна зробити певні висновки.

По-перше. Фракція ВО Батьківщина фактично є переможеною  стороною і, відповідно, буде опозиційною до Порошенка. Дане депутатське утворення наразі включає в себе 88 народних обранців, близько 20 з яких готові перейти в команду Президента.

По-друге. Розраховувати на підтримку нинішніх представників фракцій Партії Регіонів та Комуністичної партії України не приходиться. І зовсім не тому, що вони не мають бажання співпрацювати з главою держави. Абсолютна більшість громадян України вкрай негативно ставляться до даних політичних партій та підозрюють їх у співпраці з терористами. Присутність представників цих утворень в команді Порошенка вкрай негативно вплине на підтримку Президента громадянами. Сукупна кількість депутатів цих фракцій – 135 чоловік.

По-третє. Існує в парламенті в складі 35 чоловік ще і фракція ВО Свобода, яка з 2012 року більшість кроків робить спільно з своїми союзниками з ВО Батьківщини. Тобто, з високою ймовірністю можна сказати, що Тягнибок з однопартійцями схильні піти в опозицію до Порошенка.

В такому випадку, навіть за 100% підтримки Президента усіма іншими членами парламенту та ймовірними перебіжчиками з Батьківщини кількість пропрезидентських депутатів складатиме близько 210 депутатів, яких не вистачає для створення більшості у Верховній Раді та прийняття потрібних законів. Виходом з ситуації могли б бути дострокові вибори до законодавчого органу, але президент на розпуск парламенту наразі не має законних підстав. Сподіватися, що Верховна Рада сама себе відправить на перевибори щонайменше наївно, адже більшість членів нинішнього парламенту мають низькі шанси бути знову обраними.

Фактично всі ці обставини залишають Порошенкові єдиний варіант – домовлятися з Тягнибоком. Його фракція може забезпечити президенту достатню підтримку в парламенті, а відмова – породити сумніви щодо впливовості та організаторських здібностей Петра Олексійовича. Таким чином Свобода на даний час являється власником "золотої акції" та має всі шанси не тільки зберегти свої позиції, але й навіть збільшити представництво у виконавчій владі.

Інший розвиток подій може привести до війни між законодавчою та виконавчою владою і повторити найгірші часи під час правління Ющенка.

Політолог Володимир Джигіта, спеціально для "Бліц-Інфо"