Рада посилила відповідальність військових і розширила права командирів


Народні депутати ухвалили закон, який посилює відповідальність військовослужбовців та надає командирам додаткових прав та обов'язків у особливий період.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 260 нардепів.

Метою закону №1762 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав та покладання обов'язків у особливий період" є посилення відповідальності військовослужбовців за порушення дисципліни для забезпечення правопорядку у ЗСУ.

Документом запроваджується нова глава (13-б) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зокрема, вводиться відповідальність за відмову від виконання законних вимог командира (начальника) - арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб. Аналогічне покарання передбачено і за недбале ставлення до військової служби.

Закон передбачає покарання і за порушення правил несення бойового чергування, порушення правил несення прикордонної служби, розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями. Право складати адміністративні протоколи матимуть командири.

На командирів покладається також обов'язок вживати рішучих заходів щодо припинення вчинення кримінального правопорушення підлеглими та відновлення правопорядку.

Для цього в особливий період, у тому числі в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, з метою затримання військовослужбовців, які вчиняють кримінальні правопорушення, командири наділяються повноваженнями особисто застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби, а в бойовій обстановці - застосовувати зброю чи віддавати підлеглим наказ про застосування таких засобів, якщо в інший спосіб неможливо припинити такі злочинні діяння.